skip to Main Content

Studente ontwerpt gezonde hapjes uit de printer

Studente Ontwerpt Gezonde Hapjes Uit De Printer

Van een kleine ring tot een heus grachtenpand; je kan het zo gek niet bedenken of je kan het 3d-printen. Zelfs het printen van een gezonde hap is dichterbij dan we denken. Chloé Rutzerveld, 22 jaar en recent afgestudeerd studente Industrial Design aan de Technische Universtiteit Eindhoven, ontwierp gezonde en duurzame voedselconcepten die door middel van een 3d-printer geproduceerd worden. Ik zocht haar op in Amsterdam.

Een gezonde 'bitterbal' uit de printer!

Sinds Chloé haar bachelor haalde met het project genaamd ‘Edible growth’, heeft ze een volle agenda. Als ik haar ontmoet is ze net klaar met een workshop 3D-printen bij Mediamatic aan de VOC-kade in Amsterdam. Gelukkig heeft ze voor Duurzame Student nog wat tijd over om haar bijzondere project toe te lichten.

Efficiente voedselopname
“Het begon met een aantal vragen aan TNO over hun nagebootste spijsverteringskanaal TIM (TNO Intestinaal Model)”, vertelt Chloé. “Ik deed onderzoek naar efficiënte voedselopname door het lichaam, met als doel mensen te voeden met minder grondstoffen. TNO bekeek mijn portfolio en bood me een stageplek aan. Hier kwam ik in aanraking met mensen die verstand hebben van 3d-printen en ontstond het idee voor het ‘Edible Growth’ project.”

Duurzaam hapje
Dat het project van Chloé meer inhoudt dan alleen het printen van voedsel, blijkt al snel uit haar verhaal. “Het project is in feite een onderzoek naar manieren om de technologie van het 3D-printen met voedsel op een efficiënte manier te gaan gebruiken. Dus niet om suiker of chocolade sculpturen te maken, maar om na te denken over duurzaam en gezond voedsel dat daadwerkelijk iets kan bijdragen aan mens en maatschappij. Ik wil laten zien dat geprint voedsel niet alleen onnatuurlijk en ongezond hoeft te zijn maar juist veel voordelen kan hebben en duurzaam is.” Als ik Chloé vraag een voordeel te noemen, noemt ze er een heel aantal. “Doordat het product met alleen de basisgrondstoffen gemaakt wordt en thuis uitgroeit , komt de consument weer dichter bij het voedsel te staan. Ook hoeven de supermarkten niets meer te bewaren en is er dus geen derving. Zo worden alle grondstoffen optimaal benut en is er geen sprake van voedselverspilling.”

Clipboard04En Chloé raakt niet uitgesproken over de voordelen. “Daarnaast zullen we minder landbouwgrond nodig hebben omdat ons eten niet meer op het land verbouwd hoeft te worden. De zaden, sporen en gist die door de printer gebruikt worden zijn bovendien houdbaar totdat ze in aanraking komen met vocht en de juiste omstandigheden. In de winkel zit er vaak veel verpakkingsmateriaal om verse producten, maar doordat dit product in de toekomst in een recyclebare verpakking steriel geprint wordt is al dat verpakkingmateriaal ook niet meer nodig.”

Binnen een paar jaar zal het mogelijk zijn om zelf deze gezonde hapjes te printen.Chloé Rutzerveld

Ondernemer
Het hapje dat de nog verder te ontwikkelen printer moet gaan produceren, heeft de vorm van een bolletje met openingen. De binnenkant zit vernuftig in elkaar. Het bestaat uit verschillende lagen van zaden, sporen, gist en een eetbare voedingsbodem. Na het printen doet de natuur zijn werk. In vijf dagen zit het balletje vol met onder andere alfalfa en paddenstoelen. En als je nog meer smaak en geur wilt, dan laat je deze futuristische ‘bitterbal’ gewoon wat langer rijpen.

Wat betreft de toekomst is Chloé vol ambitie. “Ik ben op dit moment in gesprek met verschillende partijen en instellingen om te kijken of we het Edible Growth project gaan realiseren. Binnen een paar jaar zal het dan mogelijk zijn om zelf thuis deze gezonde hapjes te printen.”

Foto’s zijn van Chloé zelf. Meer informatie over haar project vind je op haar website, www.chloerutzerveld.com

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top