skip to Main Content

De No Cheese November Challenge van Leonie

De No Cheese November Challenge Van Leonie

Duurzame Student heeft een nieuwe topchef! Leonie Kohl studeerde Voeding en Gezondheid en gezondheidspsychologie. Ze schrijft graag over duurzame voeding en heeft haar eigen vegetarische blog Veggie Variation, waar ze laat zien hoe makkelijk je gevarieerd vegetarisch en duurzamer kunt koken. Op Duurzamestudent.nl zal ze haar lekkerste duurzame recepten delen!

Sinds zes jaar ben ik vegetariër. Tijdens mijn opleiding Voeding en Gezondheid in Wageningen leerde ik dat dierlijke voeding best wel belastend voor je lichaam is, later kwamen de diervriendelijke bezwaren daarbij en nu zie ik vegetarisme meer als een duurzamere manier van eten.

Vanuit dat duurzame perspectief zag ik dat mijn favoriete levensmiddel in het vegetarische eetpatroon er om meerdere redenen niet zo goed in past. En dan heb ik het over kaas. Ik ben een echte kaasverslaafde: je kunt me er dag en nacht voor wakker maken. Het voelde een beetje hypocriet toen ik erachter kwam dat de productie van kaas in sommige gevallen nog vervuilender is dan die van vlees! Waarom heel principieel dat stukje salami weigeren als mijn kazig alternatief nog slechter is? Kaas volledig afzweren zie ik nog niet zitten, maar om mezelf uit te dagen riep ik november uit tot ‘No Cheese November’. Wat bleek? Je kunt je ei prima kwijt als je creatief wilt zijn zonder kaas.

No Cheese November is nu net voorbij en het bleek zeker een uitdaging! Mijn geliefde oude kaas op de bruine boterham heb ik vervangen door speculoos, hummus, kastanjecrème, sandwichspread, Limburgse stroop en jam; eigenlijk is er keuze genoeg. Soms waren er wel moeilijke momenten, bijvoorbeeld als ik ergens op bezoek ging of gewoon een broodje wilde halen bij de HEMA. Als je zelf kookt valt het heel erg mee. De Aziatische keuken biedt veel mogelijkheden (ik maakte bijvoorbeeld linzencurry) en verder heb ik enkele kazen op plantaardige manier geïmiteerd. Zo maakte ik Vegan Parmezaan voor over de pasta, plantaardige hüttenkäse, Hollandse ‘kaas’saus voor over de bloemkool en zelfs vegan mozzarella voor over de pizza. Er is leven na kaas, zo blijkt. Voel je je ook geïnspireerd om minder kaas te eten? Hieronder vind je het recept voor een heerlijke Mac ‘n’ Cheese, zónder cheese.

Mac 'n' cheese

De Amerikaanse klassieker Mac ‘n’ No Cheese van Veggie Variation

Ingrediënten:

  • 40g kokosvet (of gewone boter)
  • 50g bloem
  • 250ml (soja) kookroom
  • 3 eetlepels edelgist (grote paarse bus bij de reformzaak: €3,99 maar je doet er heel lang mee en het is supergezond!)
  • 2 kleine theelepels zout
  • 300 gram macaroni
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 ui

Smelt het (kokos)vet in een pannetje. Laat de bloem er al roerend minstens 4 minuten in garen. Het moet een beetje borrelen. Voeg al roerend de (soja) kookroom toe. Je krijgt eerst een kleverige bol die je steeds verdunt. Als de room op is en je wilt de saus dunner, kun je verdunnen met water. Breng op smaak met zout en voeg op het laatst de edelgist door de warme saus. Roer totdat je een gladde saus hebt.

Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij intussen de paprika’s in kleine blokjes en snipper de ui. Gaar de groenten 5-8 minuten in weinig water. Roer de groenten door de afgegoten macaroni en roer dan de saus erdoor.
Het is lekker het gerecht te serveren met een frisse komkommersalade. Eet smakelijk!

P.s. Mocht je toch niet van de kaas af kunnen blijven, vervang dan de edelgist door 200 gram gerapste kaas. En welke kaas dan het duurzaamst is, kun je terugzien in de Nationale Kaastest van Kassa Groen. Bekijk hieronder de aflevering van afgelopen maand hierover terug:

 

Meer heerlijke recepten van Leonie vind je op haar blog Veggie Variation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top