skip to Main Content

Uit het seizoen: Rode bieten couscous met sinaasappel en hazelnoten

Uit Het Seizoen: Rode Bieten Couscous Met Sinaasappel En Hazelnoten

De dagen zijn kort en het weer is koud. Het is langzaam tijd om je voor te bereiden op het kerstdiner, en natuurlijk sluiten we dit jaar af met een duurzaam feestmaal. Je familieleden of huisgenoten zitten klaar met grote verwachtingen en lege magen. En jij? Jij kan je groene geweten sussen met het serveren van een duurzaam kerstmaal!

Klassieke feestgerechten zijn meestal geen schoolvoorbeeld van wereldverbetering: veel vlees, kaas, en doodgekookte groenten. Een duurzame student wordt vrolijk van andere dingen. Knapperige groenten uit het seizoen, lokaal geteeld eten, een beetje gezond en niet te duur. Zo kun je ook Kerstmis vieren!

Dit feestelijke en kleurige gerecht kun je serveren als voorgerecht of hoofdgerecht (afhankelijk van de portie).

 

Rode bieten couscous met knoflook, sinaasappel en hazelnoten

Ingrediënten voor 4 personen (voorgerecht)

 • Rode bieten couscous met sinaasappel, rucola en geroosterde hazelnoten1 schaal gekookte bietjes (500g)
 • 250g couscous (bio)
 • 2 el bouillonpoeder/1 blokje
 • 250 ml kokend water
 • 4 tenen knoflook
 • 1 sinaasappel
 • 100g hazelnoten
 • gedroogde tijm
 • vergemalen peper
 • zout
 • zakje rucola
 • balsamico crème (ter decoratie)
 • stukken aluminiumfolie (ong. 20x20cm)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel de knoflooktenen en snijd in plakjes. Hak de hazelnoten grof. Neem een glazen kom en laat het vocht van de bietjes hierin uitlekken. Leg de velletjes aluminiumfolie uit en leg op elk vel aluminiumfolie één biet. Maak inkepingen waar je plakjes knoflook instopt. Bestrooi met tijm, peper en zout en vouw de aluminiumfolie dicht. Zet de pakketjes in een ovenschaal en leg de hazelnoten ernaast. Zet 20 minuten in de hete oven. Intussen schil je de sinaasappels, waarbij je zoveel mogelijk vel verwijdert. Snijd in stukjes. Giet de couscous in de glazen kom (met het uitgelekte bietensap) en schenk hier nu het hete water bij. Voeg ook de bouillonpoeder toe. Leg er nu een deksel op en laat minstens 5 minuten wellen. Roer om en voeg de bieten er (samen met de knoflook) in stukken gesneden aan toe. Maak nu een bord op met rucola op de rand, balsamico crème hierover, in het midden de rode bieten couscous en daarover de sinaasappel en geroosterde hazelnoten.

 

Eet smakelijk!

 

Meer heerlijke recepten van Leonie vind je op haar blog Veggie Variation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top