skip to Main Content

Oud op nieuw: Zwart-witte lasagne met belugalinzen en oesterzwammen

Oud Op Nieuw: Zwart-witte Lasagne Met Belugalinzen En Oesterzwammen

Het jaar is bijna voorbij en we gaan eruit met een hoofdgerecht in stijl! De ‘dresscode’ van de Oud-op-Nieuw party is zwart-wit en deze lasagneschotel doet mooi mee. In plaats van gehakt zitten er belugalinzen in. Dit werd vroeger het kaviaar van de armen genoemd, maar nu geven ze een chique tintje aan je diner zonder dat je krom hoeft te liggen voor die visseneitjes. De linzen zijn klein maar fijn, dus je hoeft ze maar 10 minuten voor te koken en daarna kunnen ze zo de lasagne in.


Kerstlasagne

Ook lekker duurzaam zijn oesterzwammen, want die kun je makkelijk krijgen van eigen bodem. In Rotterdam worden ze zelfs in een oud tropisch zwembad geteeld (Rotterzwam) en bij Coffeecompany krijg je DIY-kits om je eigen oesterzwammen te kweken op hun oude koffiedik! Misschien een goed idee voor je goede voornemens van 2015?

 

Voor 2 kleinere of 1 grote lasagneschotel:

Kerstlasagne

Nu nog een passend outfit zoeken bij dit prachtige gerecht!

Saus:

 • 45g boter
 • 60g bloem
 • 1L ongezoete sojamelk (bijv. Alpro rood)
 • zout
 • 3 tl herbes de provence (tijm, oregano, rozemarijn)
 • zwarte peper
 • 500g (witte) champignons

Vulling:

 • 1 pakje lasagnebladeren
 • 150g belugalinzen
 • 200g harde Italiaanse kaas (bijv. Pecorino of Grana Padano)

Topping:

 • 150g oesterzwammen

 

Voor de saus: Snijd de champignons in dunne plakjes en laat ze al omscheppend garen in een heel klein bodempje water. Ze zullen op een gegeven moment hun eigen bruine vocht loslaten. Hou dit vocht apart voor de saus. Smelt de boter en laat de bloem er al roerende zeker 5 minuten in garen. Leng al roerende aan met eerst het champignonvocht en later de sojamelk totdat er een redelijk dunne saus ontstaat. Breng deze op smaak met de kruiden en peper en zout. Voeg de champignonplakjes toe en zet apart.

 

Voor de vulling: Snijd de harde kaas in dunne plakjes en kook de belugalinzen in ruim water 10 minuten voor. Giet ze af.

 

Leg een laagje saus op de bodem van de ovenschotel en bedek met lasagnebladeren. Leg hierboven een laagje linzen, een paar plakjes harde kaas en een laagje saus. Herhaal met lasagnebladeren, linzen kaas en saus. Scheur de oesterzwammen in lange stukken en verdeel deze over de bovenkant. Bak de lasagne in 35 minuten in een voorverwarmde oven van 210 graden. Serveer met een frisse salade.

 

Ik wens alle duurzame studenten een smakelijk en inspirerend 2015!

 

Meer heerlijke recepten van Leonie vind je op haar blog Veggie Variation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top