skip to Main Content

De groene voornemens voor 2015

De Groene Voornemens Voor 2015

2014 was voor Duurzamestudent een veelbewogen jaar: niet alleen traden Sherilyn Deen en Niek Verlaan aan als hoofd- en eindredacteur, de Duurzamestudent-website onderging kort geleden ook een metamorfose! Naast de veranderingen van afgelopen jaar, hebben we voor 2015 allemaal persoonlijke voornemens om de wereld een beetje duurzamer te maken. Om jullie te inspireren hebben we wat voornemens verzameld, want uiteindelijk kunnen de kleine dingen een groot verschil maken!


“Ik heb meerdere duurzame voornemens voor dit jaar. Zo ga ik met de fiets op vakantie, zal ik zo min mogelijk eten weg gooien en elke week maximaal twee keer met vlees koken!”
Guido Kersten, redacteur bij Duurzamestudent.nl

 

“In 2015 wil ik proberen om bij elke aankoop meer na te denken over de consequenties, en het belang daarvan af te wegen tegen het belang van bijvoorbeeld het goedkope shirtje. Er zijn namelijk heel veel dingen waar ik me zorgen over maak in deze wereld, maar waar ik weinig directe invloed op kan uitoefenen. Mijn eigen koopgedrag kan ik wel veranderen, en daarom wil ik op deze manier, juist als student, de wereld stapje voor stapje duurzamer maken!”
Rebecca Groot, bestuurslid studentennetwerk bij Studenten voor Morgen

 

“Binnenkort vertrek ik voor mijn studie naar Noorwegen. Mijn voornemen is om ook de Noren te gaan overtuigen van hoe geweldig de veganistische keuken is. Tijdens het half jaar dat ik daar zit zal ik mijn uiterste best doen iedereen te laten zien hoe heerlijk veganistische recepten kunnen zijn, en dat je heus niet altijd vis nodig hebt in een gerecht. Een klein begin voor duurzamer eten in het hoge noorden.”
Inge Swart, redacteur bij Duurzamestudent.nl

 

“Ik ga ten eerste sparen bij een duurzame bank en ik ga ook meer plantaardig eten en slimmer porties kopen. Ik kan namelijk heel slecht eten bewaren. Verder wil ik vaker op stap zonder tas om zo zoveel mogelijk papierloos te leven. Ik heb zoveel papieren spullen die ik niet gebruik (kranten, visitekaartjes, artikelen) in en rondom mijn kamer liggen. Het niet meebrengen van een tas zorgt ervoor dat ik elke keer dat ik in de verleiding kom sneller de keuze maak om de informatie digitaal te bemachtigen. Het enige wat ik dan nog nodig heb is een goed opgeladen smartphone.”
Mart Lubben, voorzitter van Studenten voor Morgen

 

De truuk om ervoor te zorgen dat jij je dit jaar wél aan je voornemens houdt

Uit onderzoek blijkt dat in slechts 20 tot 30 procent van de gevallen goede voornemens daadwerkelijk tot gedragsverandering leidt. Een simpele toevoeging, die ‘implementation intentions’ wordt genoemd, kan hier een enorm positief effect op hebben (tot in wel 90 procent van de gevallen). De truuk is om je voornemens uitgebreid te plannen en op te schrijven als ‘implementatie intenties’. Bijvoorbeeld precies waar, wanneer, wat voor gedrag, hoe vaak, en voor hoe lang je van plan bent per keer je goede voornemen te doen.

Om de kans dat jij je aan je goede voornemens houdt nóg verder op te schroeven, is het verstandig om je voornemen als een ‘als … dan’-zin te schrijven. Bijvoorbeeld: “Als het woensdagavond 8 uur is, dan ga ik naar de sportschool om te sporten” is veel effectiever dan “Om 8 uur op woensdagavond ga ik naar de sportschool om te sporten.” Waarom dit zo is, lees je in dit artikel.

 

“Ik heb in de december feestmaand veel te veel, maar wel erg lekker vlees gegeten. Van oma’s konijnenbout tot door m’n vader gebraden rosbief, het ging er allemaal in. Nieuwjaar voornemens gaan soms ook om compensatie, daarom is mijn voornemen voor het nieuwe jaar om de hele maand januari geen vlees en vis te eten! Door een maand vegetarisch te eten verminder ik mijn impact op klimaatverandering, bespaar ik geld (want vlees is duur) en eet ik meteen meer groente en fruit. Als ik dat op een rijtje zet krijg ik eigenlijk best veel zin om die maand vegetarisch te proberen!”
Stef van der Weerd, redacteur bij Duurzamestudent.nl

 

“Ik ben dit jaar erg geboeid geraakt door het concept van de circulaire economie. Daarom wil ik, als goede voornemen voor 2015, zo min mogelijk afval produceren en zo veel mogelijk hergebruiken. Dat betekent twee keer nadenken voor ik iets weggooi of nieuw koop. Zo ga ik voortaan mijn eigen beker meenemen voor mijn koffie (scheelt wel honderden bekertjes per jaar!), en ga ik proberen om zo min mogelijk nieuwe producten te kopen. Glazen jampotjes werken bijvoorbeeld ook prima als waterglazen of als plantenpot!”
Anna Schwarz, Penningmeester bij Studenten voor Morgen

 

“Ik reis graag en veel, maar helaas is dat niet altijd het beste voor het milieu. Zeker wanneer je ervoor kiest om te vliegen. Daarom probeer ik zo veel mogelijk te liften als ik op reis ga. Dat is natuurlijk niet altijd een optie, maar binnen Europa is het vaak wel goed te doen. Bovendien beperk je niet alleen je CO2 uitstoot, maar levert het ook nog een hoop mooie ontmoetingen op. Dus mijn voornemen: Lekker liften!”
Bart Crezee, redacteur bij Duurzamestudent.nl

 

“Ik probeer zo goed mogelijk op mijn eigen gedrag te letten als het gaat om duurzaamheid, maar toch ben ik niet altijd even goed bezig. Ik ben namelijk een vreselijke koukleum. Ik weet het: hete verwarmingen zijn niet bepaald milieuvriendelijk. Daarom neem ik me voor om het in 2015 anders te doen. In plaats van een slinger aan de knop trek ik dubbele sokken en twee vesten aan, en dan ben ik ook meteen warm genoeg aangekleed voor op de fiets. Laat die vrieskou maar komen!”
Sherilyn Deen, hoofdredacteur van Duurzamestudent.nl

 

Genoeg manieren dus om door middel van kleine veranderingen bij te dragen aan een betere wereld. We zijn heel benieuwd naar jullie duurzame voornemens! Laat hieronder een reactie achter of laat het ons weten via Facebook of Twitter.

Namens het hele redactieteam wensen we jullie een spetterend en duurzaam 2015!


 

[poll id=”2″]

 

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Naast het vaker vegetarisch eten en het minder produceren van afval e.d., denk ik dat ik mij dit jaar maar is ga hard maken voor dubbelzijdig printen op werk. Dit is namelijk niet standaard de instelling, en dat zou het wel moeten zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top