skip to Main Content

Door hybride vlees is iedereen een beetje vegetariër

Door Hybride Vlees Is Iedereen Een Beetje Vegetariër

Eigenlijk zouden we allemaal vegetariër moeten worden. Tenminste, dat is vaak de mening van mensen die zelf vegetariër zijn – onderbouwd met een scala aan argumenten. Daar tegenover staat vaak een vleeseter die geen oor naar deze argumenten heeft, omdat hij vlees ‘gewoon lekker vindt’. Hij laat zich niet overtuigen. En misschien hoeft dat ook niet, want waarom denken in extremen als er ook een gulden middenweg is?

De hybride burger. Binnenkort ook bij jou in de supermarkt?

De hybride burger. Binnenkort ook bij jou in de supermarkt?

Het internet stroomt over van de betogen die vleeseters moeten overtuigen om vegetariër te worden. Vlees eten is slecht voor het milieu, ongezond voor je lichaam, zielig voor de dieren, en nog meer van dat soort argumenten. Stichting Wakker Dier breidt dit arsenaal aan argumenten nog eens uit met een lijst van 10 redenen om vaker vegetarisch te eten. Erg imposant, maar het is vooral de lijst van ’10-redenen-die-een-vleeseter-niet-zullen-overtuigen-om-vegetarisch-te-eten’. Fervente vleeseters zitten namelijk helemaal niet te wachten op mensen die hun lekkerste stukje avondmaaltijd (of broodbeleg) willen afnemen, en zij zullen daarom vanaf reden 1 al afgehaakt zijn.

Half-om-half gehakt
Met argumenten een vleeseter te lijf gaan werkt averechts. Daarom geloof ik in de gulden middenweg: laat de vleeseter zijn vlees houden, voeg daar iets aan toe waardoor de ‘vleesbeleving’ in stand blijft, en bereik hiermee dat er per saldo minder vlees wordt gegeten. Waarom ligt er bijvoorbeeld nog geen half-om-half (half rundergehakt en half vegetarisch gehakt) in de schappen? Het is beter voor de gezondheid, voor het milieu, voor de natuur, én het is nog steeds vlees! Een gat in de markt, zou je zeggen.

Geef fervente vleeseters een ‘koekje van eigen vlees’.

Uiteraard ben ik niet de eerste met dit idee. Zo produceert het bedrijf Meatless vezels van natuurlijke granen en peulvruchten om toe te voegen aan vleesproducten. Hiermee blijft de smaak en de kwaliteit gelijk en gaat het vetpercentage (en per saldo de impact op het milieu en de natuur) omlaag. Zie onderstaande video voor een aantal producten waarin deze vezels zijn verwerkt:

Deze producten worden gewoon in reguliere supermarkten verkocht. Wisten jullie dat? Ik niet. En omdat ik tot voor kort niet van het bestaan van deze producten af wist, ben ik zelf aan de slag gegaan met het bakken van hamburgers van zelf samengesteld half-om-half gehakt. En sja, ik wil niet overdrijven, maar deze hybride hamburgers waren goddelijk!

Tofu smaakt heel anders dan gewoon gehakt? Wacht maar tot je mijn hybride hamburger hebt geproefd!

Tofu smaakt heel anders dan gewoon gehakt? Wacht maar tot je deze hybride hamburger proeft!

Fervente vleeseters met argumenten proberen te overtuigen dat minder vlees eten beter is, wekt vaak irritaties op. Beter is het om ze ‘een koekje van eigen vlees’ voor te schotelen; gewoon een stuk vlees, maar dan met wat minder vlees. Wedden dat ze het niet door hebben?

Binnenkort onthul ik hier op duurzamestudent.nl mijn recept voor de overheerlijke hybride burger!


Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Ja ik wist het al! Maar je vraagt je inderdaad af waarom dat niet grootschalig wordt ingezet.. 😉 En als niemand het weet, is het dan niet een beetje misleiding..? En denk je dat de consument wil betalen voor ‘half vlees’?

    1. Tof initiatief!!
      Ik denk dat dit wel aanslaat als half-om-half significant goedkoper is en aan de smaak niet wordt afgedaan. We hebben het hart toch voornamelijk in de portemonnee zitten. Ik ben het wel met je eens dat dit wel goed gecommuniceerd moet worden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top