skip to Main Content

6 Redenen waarom je beter koud kunt douchen

6 Redenen Waarom Je Beter Koud Kunt Douchen

Neem jij wel eens een koude douche? Ik wel. Ik heb er net nog een genomen. Maar eerlijk is eerlijk: momenteel schrijf ik dan ook vanuit het tropisch warme Bolivia, waar ik onderzoek doe naar ontbossing. Na een plakkerige dag vol zon en zweet is afkoelen met een koude douche beslist geen straf. Hoe anders moet dat zijn in Nederland? En toch, ook jou raad ik aan eens koud te douchen. Niet direct zin in? Hier volgen 6 redenen om het toch te proberen!

Afbeelding van Flickr / Sean McGrath

Afbeelding van Flickr / Sean McGrath

1. Het bespaart gas en water, en dus het milieu

Nummer 1 is overduidelijk het punt waarom een koude douche bij de dagelijks rituelen van een duurzame student zou mogen horen. Ijskoud water, daar hoef je geen gas voor te stoken. Goed voor het milieu dus, en goed voor je portemonnee! Maar niet alleen je energieverbruik neemt af, ook de hoeveelheid water die je verbruikt wordt minder.  Met zo’n ijskoude straal op je tintelende huid blijf je vanzelf minder lang onder die douchekop staan. En met een minuut minder douchen heb je al gauw zo’n 8 liter water bespaart. Tel uit je winst!

2. Het verbetert je bloedcirculatie

Maar er zijn meer redenen dan alleen je bankrekening of de planeet om eens uit je comfort-zone te stappen. Vergeet de gezondheidsredenen niet. Een koude douche versterkt de bloedsomloop door je lichaam bijvoorbeeld. Om warmte vast te houden pompt je lichaam meer bloed naar je organen. En dat is weer goed voor het hart- en vaatsysteem. Bovendien zorgt een versterkte bloedtoevoer naar je hersenen ervoor dat je beter kunt functioneren. Na een ijskoude douche ben je de eerst komende tijd volkomen alert.

3. Het werkt anti-depressief

De adrenaline rush die volgt na de plotselinge aanraking met koud water wordt veroorzaakt door een enorme lading elektrische prikkels van je huid naar je hersenen. Deze prikkels hebben een anti-depressief effect. Directe blootstelling aan kou activeert het sympathisch zenuwsysteem, wat leidt tot een verhoogde afgifte van noradrenaline, een hersenstofje dat depressie tegengaat.  Koud-water-therapie blijkt zo een effectieve methode tegen depressieve gevoelens.

4. Het is goed voor je huid en haar

Heet water heeft een uitdrogend effect op je huid en haar. Je krijgt niet voor niets van die gerimpelde vingers als je te lang onder een warme douche staat. Koud water daarentegen hydrateert je huid en haar veel meer. Dus de volgende keer dat je je gezicht wast, probeer eens koud water voor een letterlijk verfrissende look.

5. Het kan je conditie verbeteren

Verschillende studies (deze en deze) tonen aan dat atleten die direct na het sporten afkoelen met koud water positieve effecten ervaren. Voor de fitnissende studenten onder ons: een onderzoek toonde een verband aan tussen direct koud douchen na het trainen, en in staat zijn om meer te liften in een volgende trainingssessie. Een andere studie vond dat koud douchen na het sporten het lichamelijk herstel positief bevorderd. Goed voor je lichaam dus!

6. Het is goed voor je wilskracht

Het moet gezegd worden, het kost enige moed en mentale voorbereiding om die koude kraan open te draaien. Maar, hoe meer je je lichaam blootstelt aan dit soort stressfactoren, des te makkelijker het wordt. Het is een vorm van psychologische krachttraining. Met een dagelijks koude douche, maak je je geest weerbaarder en sterker.

Dus de volgende keer dat je weer eens een douche neemt, laat die warme kraan eens dicht. Goed voor lichaam, geest, en milieu!

 

Gebaseerd op dit artikel van Katherine Martinko, van 8 okotober 2014. 


 

[poll id=”5″]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top