skip to Main Content

In Noorwegen staat het licht altijd aan

In Noorwegen Staat Het Licht Altijd Aan

Noorwegen, het land van ongerepte natuur, vis en sportieve buitenmensen. Met een bevolking van slechts vijf miljoen mensen en een oppervlakte van bijna tien keer dat van Nederland is er genoeg ruimte voor vrije natuur. Noren gaan er dan ook graag op uit en weten goed hoe waardevol natuur en biodiversiteit zijn. Andere aspecten van duurzaamheid, daar gaat het soms net even wat minder goed.

Noorwegen, het land van ongerepte natuur.

Noorwegen, het land van ongerepte natuur.

Toen ik enkele maanden naar Noorwegen verhuisde voor mijn studie Biologie, nam ik me in mijn naïviteit voor  om Noren te overtuigen van de vegetarische keuken. Vol goede moed kwam ik aan in Noorwegen, waar mijn nieuwe huisgenoot meteen aanbood voor me te koken. Ontzettend aardig, en ik vroeg verder dan ook niet door. En toen stond er ineens een groot bord spareribs voor mijn neus. Een traditioneel kerstgerecht in Noorwegen, vertelt mijn huisgenoot trots. Met gebakken aardappelen en twee gekookte worteltjes is het precies de voedzame maaltijd waar ik na mijn reis behoefte aan heb, toch? Terwijl ik mompelend toestem zie ik mijn goede voornemen wegvliegen. Noren vegetarisch laten eten wordt nog een hele klus.

 

Lichtknopjes

Mijn volgende duurzaamheids-shock was het ontbreken van lichtknopjes. Na enig zoeken bleken ze achter een kast weggestopt te zitten. Toen ik mijn huisgenoot er naar vroeg legde hij uit dat ze in ons studentenhuis het licht altijd aan laten. “Want we hebben hier in Noorwegen toch genoeg stroom, zonde om het niet te gebruiken, toch?” Tja, zo kun je het ook bekijken.

Inmiddels denken Noren wel veel na over energiebesparing en duurzaamheid. Zo is de eindigheid van olievoorraden een veelbesproken onderwerp en beginnen energiebedrijven steeds meer initiatieven voor groene stroom te ontwikkelen. Dat is maar goed ook, want als iedereen op aarde zou leven als de Noren nu doen, zouden er twee aardbollen nodig zijn om in de behoefte te voorzien. Overigens doet Noorwegen het daarmee altijd nog een stuk beter dan de VS en dan Nederland, maar behoort alsnog tot de twintig meest verbruikende landen.

 

Noorwegen duurzamer

Ook afvalscheiding is nog niet erg ver doorgedrongen in de cultuur. In mijn studentenhuis wordt alleen het papier apart ingezameld, en gaat de rest allemaal in één container. Even wennen na altijd netjes plastic-, groen- en overig afval te hebben gescheiden. Ook op de universiteit heb ik me staan verbazen. Vier afvalbakken op een rij, net als ik gewend was in Wageningen. Mooi, dacht ik, hier doen ze wel aan afval scheiden. Een aparte bak voor groenafval was echter niet te vinden. Wat ze wel hadden waren twee bakken voor verschillende soorten plastic, een bak voor papier en een bak voor overig. De logica snap ik niet helemaal, maar het initiatief is er in elk geval.

Behalve deze twee opvallende problemen zijn er gelukkig ook een boel kleine initiatieven om Noorwegen duurzamer te maken. Zo wordt hier in de stad het openbaar vervoer erg veel gebruikt en nemen ontzettend veel mensen de fiets naar hun werk of studie. Ook de universiteit werkt hard aan vermindering van afval, door bijvoorbeeld het eten in de kantine op echte borden te serveren. Dat wordt daarna gewoon netjes afgewassen en voorkomt al heel wat verspilling.

 

biking through snowOndanks dat ik ontzettend veel van Noorwegen houd, en ze het qua duurzaamheid iets beter doen dan Nederland, moet ik zeggen dat ze nog een heleboel kunnen verbeteren. De natuur koesteren ze al, nu de rest van het plaatje nog. Ik blijf in elk geval steevast vegetarisch voor ze koken en doe af en toe stiekem het licht uit!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top