skip to Main Content

De kledingbibliotheek: een walhalla voor de fashion addict met een groen hart

De Kledingbibliotheek: Een Walhalla Voor De Fashion Addict Met Een Groen Hart

Steeds meer mensen zijn ontevreden met de gang van zaken in de kledingindustrie. Een recent artikel hier op Duurzamestudent.nl belicht het alternatief van fairtrade biologische katoen. Vandaag nog zo’n positief verhaal, over een ander zeer creatief alternatief.

Afbeelding dekledingbibliotheek.nl

Afbeelding dekledingbibliotheek.nl

Veel ondernemende modeliefhebbers zijn zich bewust van de negatieve effecten van de modewereld en een aantal daarvan doen hun best deze te ontwijken. Het vinden van duurzame materialen die minder schadelijk zijn voor het milieu en het beter in de gaten houden van de werkomstandigheden van arbeiders, zijn al zeer goede stappen. Echter is het slechts symptoombestrijding van de ziekte; de bron van het probleem ligt in de enorme internationale vraag naar goedkope kleding. De zogenaamde ‘fast fashion’.

Een nieuw fenomeen dat de kop op steekt, dat juist dit onderliggende probleem wil bestrijden, is de kledingbibliotheek. Ja dat lees je goed! Een bibliotheek niet voor stoffige boeken, maar voor mooie kleding. Dat is nog eens wat anders dan de Universiteitsbibliotheek.

 

Wat houdt het precies in?
Veel vrouwen kunnen zich er vast wel in herkennen: je koopt een shirtje, maar na een aantal keer dragen blijft het in de kast hangen om nooit weer het daglicht te zien. Dit is slechts een van de problemen waar de kledingbibliotheek een oplossing voor is.

In Amsterdam was er al een kledingbibliotheek en sinds kort zit er ook een in Utrecht. In deze ‘winkels’ kun je kiezen uit een grote collectie tweedehands- en designerkleding om te lenen. Je koopt een abonnement waarmee je een aantal kledingstukken voor bepaalde tijd kunt lenen. Dit kan al vanaf €7,50. Zodra je het kledingstuk weer in moet leveren, meestal na vier weken, kun je weer iets nieuws mee nemen. In onderstaand filmpje wordt dit door de dames die achter dit concept in Utrecht zitten nog eens kort uitgelegd.

De ideologie achter dit concept is het verminderen van de consumptiemaatschappij en het stimuleren van de deeleconomie. Ontmoet in dit filmpje de eigenaressen van de kledingbibliotheek in Utrecht. Karin, Evita en Maud vertellen hoe ze tot het idee van de kledingbibliotheek kwamen. Uit Evita’s afstudeer onderzoek bleek dat de ‘nieuwe consument’ steeds minder bezig is met kopen, maar meer met delen. Na een brainstorm sessie bedachten de drie de kledingbibliotheek. Dit sloot aan bij Maud’s door sociologie aangewakkerde idealisme. Ze streeft ernaar de wereld een mooier plekje te maken, waar we met zijn allen minder bezig zijn met ‘meer hebben dan een ander’ maar juist met samen delen. Karin is als studente biologie erg goed op de hoogte van de klimaatverandering die op onze aarde plaats vindt en ook zij heeft vanuit huis meekregen dat we voorzichtig moeten zijn met de natuur.

Alle drie zijn ze zich goed bewust van de problemen die de fashion industrie met zich meebrengt. Evita noemt de kledingbibliotheek als oplossing: “we kunnen zo een platform bieden voor designers zodat ze zonder mee te werken aan de vervuilende fashion industrie toch hun ontwerpen de wereld in kunnen sturen.” Karin kent als student de budget problemen waar velen van ons zich in zullen herkennen. Ze kocht altijd al tweedehands kleding maar vond het altijd moeilijk het perfecte item te vinden, iets waar sommigen van ons zich in zullen kunnen herkennen. Bovendien bleef het vrij prijzig. Ook hier is de kledingbibliotheek de oplossing: “stiekem toch shoppen, maar met een goed gevoel over je portemonnee en het milieu.”

Kledingstukken worden in de kledingbieb nooit afgedankt maar krijgen steeds een nieuwe liefdevolle eigenaar, steeds een nieuw leven. Als ‘lener’ heb je een kledingkast met meer variëteit en mogelijkheden dan ooit, zonder dat je daar een inloopkast ter waarde van een fortuin voor nodig hebt.

Afbeelding dekledingbibliotheek.nl

Afbeelding dekledingbibliotheek.nl

Hoe gaat het nu met de kledingbibliotheek?

Evita: “We hebben inmiddels meer dan 160 leden. Best veel sinds december! Meer dan we ooit durfden hopen in de eerste maanden.” De reacties die ze krijgen zijn heel enthousiast. Ze zien de toekomst dan ook positief in: “Elke zichzelf respecterende stad heeft natuurlijk een kledingbieb nodig!” En geef ze eens ongelijk! Evita: “En los daarvan gaan we gewoon steeds wisselende leuke kleding uitlenen aan hopelijk een groeiende groep leden!”

Dit is echt een fantastisch initiatief als je het mij vraagt. Naast dat het heel leuk, handig en goedkoop is help je ook nog eens mee de wereld te verduurzamen. Je kunt de kledingbibliotheek in Utrecht vinden op Westerkade 30. En natuurlijk op hun website. In Amsterdam zit ook, los van dit initiatief, een kledingbibliotheek: Lena the fashion library, bekijk hier ook hun website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top