skip to Main Content

Een kijkje in onze vleestoekomst

Een Kijkje In Onze Vleestoekomst

Kritiek na kritiek komt voorbij op de vleesindustrie. Het is niet duurzaam, slecht voor de wereld, slecht voor iedereen. Toch eet een groot deel van de bewoners van de wereld nog dagelijks vlees en lijkt zij niet stil te staan bij de gevolgen hiervan voor haar eigen toekomst. Hoe komt dat? Omdat mensen geen beeld hebben van de toekomst, denken Madelaine en Anna Berlis. Zij ontwierpen de video-installatie ‘The Future of Meat’ die ons een kijkje geeft in vijf verschillende ‘vleestoekomsten’: insectenvlees, vlees uit het lab, minder en regionaal vlees, geen vlees en niets doen.

Anna & Madelaine van Future of Meat

Anna en Madelaine van The Future of Meat.

Wie?

Madelaine volgt in Duitsland de master Product Design. Eerder deed ze al onderzoek naar duurzame voeding en wilde voor haar eindproject van de master ook weer met dit onderwerp aan de slag. “Tijdens mijn onderzoek kwam ik erachter dat vlees een hele grote impact heeft op het milieu en op de toekomst. Dat werd mijn onderwerp. Na veel brainstormen ontstond het idee voor de video-installatie.” Voor hulp stapte Madelaine naar haar zusje Anna. Zij volgt de bachelor Audiovisual Media in Utrecht en moest daar ook nog een afstudeerproject voor hebben. “Toen Madelaine mij vertelde over het project leek het me gelijk heel gaaf om hieraan mee te werken. Zo begonnen we met zijn tweeën te brainstormen.” Inmiddels bestaat de crew van The Future of Meat al uit twintig mensen. Via fora hebben de twee zussen leden weten te verzamelen, maar ook nog een aantal studiegenoten van Anna werken mee aan de video-installatie. De laatste aanwinst is wetenschapper Marika Kinshofer. Zij doet onderzoek naar welke cijfers er bekend zijn over het jaar 2050 en zoekt zo naar de meest realistische uitvoering van de vijf scenario’s.

 

Wat?

Een video-installatie met vijf toekomstscenario’s, hoe werkt dat? “Het idee is als volgt”, legt Madelaine uit, “Je komt een ruimte binnen. Daarin vlieg je door een tunnel en maak je een tijdreis naar het jaar 2050. Aan het eind van de tunnel staan vijf photobooths. In iedere booth ga je een etentje hebben met iemand uit de toekomst. Het is een hele persoonlijke ervaring. Bij het oorspronkelijke concept kreeg je ook echt iets te eten, maar of dat gaat lukken, ligt aan hoeveel geld we kunnen ophalen.”

Beweeg met je muis over de hamburgers in het onderstaande plaatje voor meer informatie over de vijf toekomstscenario’s:

Waarom?

Madelaine geeft aan dat haar grootste drijfveer bij dit project het belang van duurzaamheid is. “Duurzaamheid is voor ons allemaal belangrijk. Het klinkt misschien erg groot, maar ik wil iets betekenen voor de maatschappij. Ik wil mensen informeren over de opties en dat wil ik doen op een toegankelijke manier.” Volgens Madelaine hebben veel mensen geen idee dat labaratoriumvlees of insectenvlees überhaupt een optie is. Anne vult aan: “Genoeg mensen hebben interesse hoe zij hun eetpatroon kunnen veranderen voor een betere toekomst, maar dan kunnen zij geen duidelijke antwoorden vinden. Wij willen de mogelijkheden zichtbaar maken.”

 

Hoe?

In de zomer van 2014 kwam het idee bij Madelaine tot stand, eind vorig jaar besloten de zussen om samen dit project aan te gaan. Na eindeloos veel onderzoek doen en het helemaal zelf ontwerpen van de video-installatie richtten zij in februari een crowdfundingcampagne op. Hiermee wilden de studenten 7.500 euro ophalen. 4 April was de deadline en dit doel hebben ze dik gehaald: 7.566 euro wist The Future of Meat bij elkaar te sprokkelen. De dames zijn tevreden, maar hopen alsnog op meer: “13.000 euro zou perfect zijn. Dan zouden we de video-installatie precies kunnen maken zoals we willen met alle attributen die daarbij horen. We zijn nog steeds op zoek naar sponsoren zodat we nog meer kunnen toevoegen en meer kunnen organiseren om de installatie te vertonen”, aldus Anna.

 

Waar?

Eind juni wordt de video-installatie van The Future of Meat op drie locaties vertoond: Koburg (Duitsland) en Hilversum, de steden waar de zussen zullen afstuderen, en ook in Amsterdam op het Viva Las Vega’s festival. Madelaine: “Het is geweldig dat we daar ook kunnen staan. Er komen zo’n 2000 mensen op het festival af. De entree is gratis, dus hopelijk bereiken we die dag veel mensen.”

Dit bericht heeft 3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top