skip to Main Content

Column: Stef de insectariër

Column: Stef De Insectariër

Dat insecten vaak hele vervelende dieren zijn, is natuurlijk al langer bekend. Maar dat je van sprinkhanen en meelwormen een fantastisch maaltje kan maken, is voor mij geheel nieuw. Toch hoor ik steeds vaker leuzen als “Insecten zijn het voedsel van de toekomst” en zelfs de Jumbo legt voorzichtigjes aan insecten in de schappen. Tijd dus voor mij om de proef op de som te nemen met een heus viergangendiner. Waar? In pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Het hoofdingrediënt? Yes, insecten! 

Simba probeert voor het eerst een insect te eten. Uit: De Lion King.

Simba probeert voor het eerst een insect te eten. Uit: De Lion King.

Ik pep mijzelf op met een stukje uit de Lion King, waarin Timon en Pumbaa aan Simba de verfijnde smaak van insecten uitleggen. Zoals een echte Disney film betaamt zien zelfs de insecten er heerlijk sappig en mals uit, nu maar hopen dat dit sprookjesbeeld klopt.

 

Mijn eerste hap

IMG_6287[2]Bij aankomst staat de amuse al op ons te wachten, een glas bittere Campari om het smaakpallet schoon te maken. In het glas staat een grote cocktailprikker met een sprinkhaan aan het einde, gelukkig zo gepaneerd dat het niet meer zo herkenbaar is. Omdat iedereen al gulzig is begonnen wagen wij het er ook maar op. Ik maak de grote fout door niet het hele ding in een keer op te eten, maar er een hapje van te nemen. Met moeite bijt ik de sprinkhaan midden door en ik voel hoe ik vleugels en pootjes uit elkaar trek, ik zet het stokje snel terug in m’n glas. Niet heel smakelijk.

Voordat het tijd is om richting de eetzaal te gaan krijgen we via een skypecall een kijkje in de keuken. Chef-kok Mario, normaal werkzaam bij Het Noorderlicht, heeft er zelf enorm veel zin in, wel moet hij toegeven dat dit ook voor hem “een compleet nieuw experiment wordt”. Op hoop van goede zegen dus! De grote eetzaal waar we vervolgens heen lopen ziet er fantastisch uit. De belichting is groen en mysterieus en boven worden langs de muren filmpjes geprojecteerd met allerlei soorten insecten in de hoofdrol.

IMG_6321[2]We zoeken een plekje uit en al snel komt het voorgericht aan: salade tribolos, een fancy naam voor salade meelworm. Op m’n bord ligt spelt, komkommer, koriander, een soort dressing met citroen, pesto en witlofbladen om de salade mee te scheppen. Maar ondanks al deze lekkere ingrediënten voel ik toch een soort aversie om te beginnen. Die meelwormen lijken wel tot leven te komen op m’n bord. Oké, ik zet me er overheen en gaan voor de eerste hap, en die is… eigenlijk best lekker! Het is nog een beetje onwennig, maar de smaken van het gerecht gaan heel goed samen en de wormen geven eigenlijk wel een beetje een crunchy effect.

 

Waarom we insecten moeten eten

Maar waarom moeten we eigenlijk insecten gaan eten in Nederland? Hier kan entomoloog (fancy woord voor insectoloog) Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit ons meer over vertellen. Volgens hem zijn hier een aantal hele goede redenen voor.

IMG_6334[2]Ten eerste hebben insecten een minder grote impact op het klimaat. “Om één kilo rundvlees te produceren heb je 25 kilo plantaardige producten nodig om aan een rund te voeren. Ter vergelijking: voor één kilo insectenvlees (met gelijke voedingswaarden) heb je slechts 2,2 kilo plantaardige producten nodig”, aldus Dicke. Dat scheelt toch al gauw 23 kilo, naast alle andere schadelijke effecten van rundvlees productie, zoals uitstoot van methaan gassen. Een aangezien we in Nederland per persoon gemiddeld 90 kilo vlees eten per jaar, zou een insectenburger op z’n tijd al enorm veel schelen!

“Ook wanneer in de nabije toekomst er negen á tien miljard mensen op de aarde wonen, kan insecten vlees uitkomst bieden om iedereen van voedzame eiwitten te voorzien”, vult Dicke aan. Ook wel zo sociaal dus, dat insecten eten. En blijkbaar is het voor twee miljard mensen op aarde al heel normaal om af en toe een sprinkhaan tussen de taco’s te stoppen of een larve te eten bij de nasi.

 

Hap, slik, weg

Genoeg positieve kanten dus aan dat insecten eten en ik heb daarom ook veel meer zin in het hoofdgerecht. Een wokgerecht met groenten, een soort ketjapsaus, rijst en buffalowormen.  De weerzin voor insecten is inmiddels wel verdwenen en het voelt vrij normaal om de wormen op ons bord te zien liggen. Stukjes gebakken kip hadden hier natuurlijk ook bij gemogen (sorry wormen), maar al met al smaakt het best goed!

IMG_6374[2]Gelukkig krijgen we een aantal tips van Chef Mario om thuis aan de slag te gaan. “Maak insecten niet het hoofdelement van je gerecht, zoals je normaal met een biefstuk of iets dergelijks zou doen. Verwerk insecten eerst in gerechten die je al kent voor je verder gaat experimenteren. Het lekkerste is eigenlijk om verse insecten te gebruiken”. Op die laatste tip moeten we helaas nog even op wachten in Nederland, het is vanuit de regelgeving nog niet toegestaan verse insecten te leveren, deze moeten gevriesdroogd zijn. Erg jammer, vindt Chef Mario, en vele insectenliefhebbers met hem, want het vriesdrogen haalt een heleboel smaak uit de insecten. Voor mijn fantasiebeeld uit de Lion King met sappige lekkere insecten moet ik dus nog even wachten.

Het toetje komt er aan, honing parfait met frambozen saus en verschillende soorten krekeltjes voor een crunchy toevoeging. De grootste drempel om insecten te gaan eten blijkt gewoon de eerste hap te zijn, daarna wordt het vrij normaal. Nu ik eenmaal over deze grens heen ben heb ik er ook eigenlijk helemaal geen moeite meer mee en het toetje gaat er met gemak in.

Dat ik nu standaard een insectendinsdag ga inlassen zie ik voorlopig nog niet gebeuren, maar zodra insecten iets goedkoper worden (ik ben nou eenmaal student), vers verkocht mogen worden en er genoeg goede recepten te vinden zijn wordt het zeker een aanvulling op m’n dieet. Of ik wacht gewoon geduldig af tot er een BugMac wordt gelanceerd, daar zeg ik natuurlijk ook geen nee tegen!


[poll id=”6″]

 

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Nou mooi verhaal hoor Stef. Ik heb wel eens insecten gegeten. Was redelijk smakelijk, maar ik zal er niet gauw verslaafd aan raken. Maar nood breekt wet. Je weet dus maar nooit. Maar zolang ik kan kiezen gaat mijn voorkeur naar gevolgte en dieren die op vier poten hebben gestaan – rondgelopen kan je helaas niet altijd meer verwachten. Succes trouwens met je studie en onderzoek.

    Vr.gr. Jack van den Burg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top