skip to Main Content

Onder de wol kruipen: een duurzame keuze!

Onder De Wol Kruipen: Een Duurzame Keuze!

Als je aan wol denkt, dan denk je aan broeierig warm, kriebelig en misschien zelfs een beetje oubollig. Een terechte aanname? Veel studenten zijn niet goed op de hoogte van de talloze voordelen van een wollen dekbed. Wat maakt het nou zo heerlijk om onder de wol te kruipen? We vertellen je graag meer over de gezonde, veilige, hygiënische en duurzame eigenschappen van een wollen dekbed!

De kwaliteiten van wol
Of je nu een dekbed met schaapswol of lamswol (dat nog zachter en fijner aanvoelt) om je heen slaat, je zal al snel merken dat dit natuurproduct in vergelijking met de concurrerende synthetische dekens of veren dekbedden bijzondere kwaliteiten heeft. Zo overtreft de levensduur van een wollen dekbed die van andere kunststoffen dan wel donzen dekbedden met gemak. Een wollen dekbed gaat namelijk zo’n 80 jaar mee: dat staat in schril contrast tot de maximum levensduur van 10 jaar van de eerder genoemde dekbedstoffen.

Duurzaam en milieuvriendelijk
We kunnen dus gerust zeggen dat een wollen dekbed bijna een leven lang mee gaat. Nog een voordeel: na verloop van 80 jaar kan de wol voor de volle 100% worden gerecycled. Het recycleproces (vervezelen) vormt slechts een minieme belasting voor het milieu evenals de productie van wollen dekbedden zelf. Ook voor de schapen zelf is de wol-winning diervriendelijk, aangezien de wol na verloop van tijd weer opnieuw aangroeit.

sheep-678198_1280

Maar weer even terug naar de kwaliteiten van wol. Want wat bedoelen we nou precies met de positieve eigenschappen van wol?

Positieve eigenschappen van wol
Wol heeft letterlijk een waslijst aan positieve eigenschappen. Hieronder staat een aantal van de belangrijkste.

  • Wol ademt: als we wol onder de microscoop leggen, zien we miljoenen kleine krullende en veerkrachtige wolvezels. Deze vezels bevatten veel lucht, waardoor de wol van nature optimaal isoleert en ventileert. Ook absorberen ze vocht, wat weer wordt ‘uitgeademd’ door verdamping. Hierdoor is wol warm in de winter en koel in de zomer. Je kan dus het hele jaar door genieten van je wollen dekbed, zonder dat je rillend van de kou of badend in het zweet wakker wordt.
  • Wol is hygiënisch: schapenwol bevat van nature lanoline, vet dat aanwezig is in de wol. Lanoline weert bacteriën en heeft een zelfreinigende, vuilafstotende werking. Bovendien zal je dekbed niet snel onder de schimmel zitten. De optimale leefomstandigheden voor schimmels zijn namelijk warm en vochtig, en een wollen dekbed is niet zo vatbaar voor een dergelijk klimaat door zijn ventilerende werking.
  • Wol is veilig: een wollen dekbed is zeer brandveilig. Sla je iets te enthousiast je wollen dekbed open waardoor deze plotseling in een brandend kaarsje hangt? Je hoeft niet direct in paniek te raken (maar grijp wel in natuurlijk): wol verbrand pas op een temperatuur van 600 graden Celsius.
  • Wol zorgt niet voor kriebel: de wol die wordt gebruikt voor de productie van wollen dekbedden wordt allereerst gewassen, daarna gekamd en vervolgens geweven. Het resultaat van dit proces is dat de wol zacht en luchtig aanvoelt. Bovendien heeft de wol hypoallergene eigenschappen: de kans is dus zeer klein dat iemand een wol-allergie ontwikkelt.

Dus mocht je nou voor komende winter op zoek zijn naar een lekker warm én duurzaam dekbed, overweeg dan eens een wollen exemplaar!

Dit artikel is geschreven door Lisa van den Berg
Klik hier meer informatie over de dekbedden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top