skip to Main Content

Risotto met Chinese kool en Gorgonzola

Risotto Met Chinese Kool En Gorgonzola

Weet jij wanneer welke groenten ‘in het seizoen’ zijn? Lastig te onthouden met al die soorten. Ik heb zo’n handige groente- en fruitkalender. En daarop zag ik dat ik niet veel tijd meer had: het is de laatste maand dat je Chinese kool van Hollandse bodem kunt bemachtigen… Snel naar de boer! (Of bij gebrek aan een boerderijwinkel, dan toch maar de supermarkt.)

Waarom is het zoveel beter om met de seizoenen mee te eten? Allereerst bespaar je ontzettend veel food miles. Als groenten niet in Nederland te telen zijn, worden ze per vrachtwagen of schip hierheen gehaald of zelfs ingevlogen alsof het VIPs zijn. En als bepaalde gewassen niet van nature groeien, omdat het te koud, te nat of te droog is, dan worden ze in kassen geteeld. Heel het Westland staat er vol mee. Fantastisch voor onze economie, iets minder goed voor het milieu. Dus scoor zo’n groente- en fruitkalender en eet lekker met de seizoenen mee. Deze heerlijke risotto met Chinese kool en gorgonzola bijvoorbeeld.

Ingrediënten:

  • 200g risotto
  • 1 kleine Chinese kool
  • 600ml bouillon
  • ongeveer 6 zongedroogde tomaatjes (op olie)
  • 100g Gorgonzola (dolce)
  • 1 ui
  • 3 teentje knoflook
  • versgemalen zwarte peper
  • 2-3 el olie om in te bakken

Snipper de ui en pers de knoflooktenen uit. Verwarm de olie in een pan op halfhoog vuur en schep hier de ui en de knoflook enkele minuten in om. Voeg nu de rijst toe en schep het samen nog 1 tot 2 minuten om.

Schenk nu alle bouillon in één keer bij de rijst. Laat de rijst koken totdat ze al het vocht op heeft genomen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De rijst is dan waarschijnlijk nog niet gaar, want dat duurt in totaal 15 tot 20 minuten. Je kunt wel al de kool en wat extra vocht toevoegen. Laat de kool slinken, terwijl je deze door de rijst schept. Zo gaart de rijst samen met de kool door.

Even proeven! Is de rijst zacht en romig? Snijd dan de zongedroogde tomaten in stukken en voeg deze toe. Breng je risotto op smaak met de zwarte peper en serveer met brokjes gorgonzola.

Meer heerlijke recepten van Leonie vind je op haar blog Veggie Variation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top