skip to Main Content

Duurzaamheid en student-zijn: hè, hoezo dan?!

Duurzaamheid En Student-zijn: Hè, Hoezo Dan?!

Studenten. Netflix aan, pizzaatje erin, biertje naar achter en daarna lekker lang douchen want tja, je ouders checken het toch niet meer! Studenten en duurzaamheid? Het zal menig man vreemd in de oren klinken. Toch denk ik dat juist studenten tot duurzame actoren gerekend kunnen worden.

Het begint al bij de eerste stap: het verhuizen. Luxe wonen is vaak ver te zoeken en de concurrentie is nog moordend ook. Dus heb je niet veel andere keus dan een piepklein kamertje in een gang met twintig anderen, twee toiletten, douches en een combi keuken/woonkamer. En dan je meubels zien te vinden. Wanhopig vraag je familie en vrienden om afdankertjes en datgene wat je mist haal je bij de tweedehands winkel.

Vervolgens na de eerste week op de uni weet je het wel: boeken kun je beter niet kopen, alle stof staat op de slides. Nice! Doe maar geen moeite om een nieuwe jas mee te nemen naar een verenigingsfeest, die wordt sowieso gestolen. Oké, een oude hoodie it is! Met de auto naar de uni? Ben je gek, een tweedehands fiets van 50 euro max en je kan letterlijk jaren gratis vooruit! Ah oké, beter.

Nou, vergelijk dit even met het gemiddelde huishouden. Studenten hebben op deze manier een relatief lage CO2-uitstoot, hergebruik is de norm en eigenlijk is de hele mind-set gericht op geldbesparing en een lage consumptie. Op bier daargelaten dan.

Hier gaat het over de gewone student. Dan heb je nog de studenten die écht bewust voor Brendyduurzaamheid gekozen hebben. Hen gaat het niet om geld besparen, maar om het op de juiste manier te besteden. Ze kopen in bij de Groene supermarkt, doen aan kledingruil en consumeren zoveel mogelijk vegetarisch, biologisch en plastic-vrij. Deze studenten zijn nog meer bezig hun leefstijl verantwoord te maken. Initiatieven zoals bijvoorbeeld de Groentetas – waarbij verse, lokale producten van het land direct aan de consument worden aangeboden – leven op door deze vraag.

Nu denk ik niet dat iedere student op dezelfde manier met duurzaamheid bezig is. Integendeel. Leefstijl is iets persoonlijks. Het is de manier waarop je jouw waarden, jouw eigenschappen en jouw visie uit. Ik kan me voorstellen dat je er in de eerste jaren als student helemaal niet over nadenkt. Voor mijzelf was het eigenlijk een hele logische keuze. Als je niet veel geld hebt, ga je eigenlijk vanzelf lange termijn-denken. Waarom zou je lege pasta-potten weggooien als je die gewoon – gratis – kunt houden? Vooral die Duo Penotti-potten zijn enorm handig, alles van rijst tot cruesli kan je er haast eeuwig in bewaren. Weggooien? Je lijkt wel gek.

Besparen en eten kopen oké, maar met kleding gaat het bijvoorbeeld heel anders. Het is een directe uiting naar de buitenwereld. Tweedehands kleding heeft iets geheel eigenzinnigs. Je moet het ook maar durven. Sommige kledingstukken lijken uit een heel ander tijdperk te komen. Ze hebben een aparte stof, of zijn eigenlijk net te groot of te klein, te kort of te lang. Maar hé, als het je staat voel je je toch fantastisch! Je creëert jouw eigen, originele look en het is nog duurzaam ook.

Als je (als niet-student) bewuster wilt leven, zou je dus best kunnen proberen studenten als voorbeeld te nemen. Denk eens: heb ik wel ‘een nieuwe’ nodig? Geeft fietsen me eigenlijk niet meer energie en beweging in plaats van met de auto gaan? Ja, die studenten doen het echt zo slecht nog niet. Maar dat geldt niet voor alles natuurlijk!

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. hoeveel zwart asfalt,en daken zijn er??
    dit wit verven bespaart 20%% energie,het hele jaar door!!
    20% minder aardbevingen!!door de reflektie minder wolken!!etc!!
    shell-lobby wil dit niet horen!!die wil olie&gas verkopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top