skip to Main Content

GO Summit: een duurzaam leven start op school!

GO Summit: Een Duurzaam Leven Start Op School!

Afgelopen weekend vond de internationale top plaats van de Green Office Movement. De GO’s zetten zich in om alle universiteiten te verduurzamen op het gebied van educatie, research, community tot de campus zelf. Het evenement, gehouden op de Erasmus Universiteit Rotterdam werd bezocht door studenten uit zes verschillende Europese landen. Het belangrijkste onderwerp: hoe maak je van alle vijftien Green Offices, één gezamenlijke movement?

Green Office Summit

Vegetarische tosti’s
Vrijdagmiddag was het tijd voor de eerste sessie. Bij aanvang moest er natuurlijk nog even goed gegeten worden door de deelnemers en dat gebeurde bij ‘Tosti World’ op de campus. Al genietend van de vegetarische tosti’s spraken de internationale studenten de verwachtingen van het weekend uit. Ook over de dingen die al bereikt zijn door de universiteiten werd gesproken, onder andere door Marthe van Rijn (External Campus Coördinator) en Dimpel Pabbi (Online Community Coördinator). “Dit jaar hadden we een afspraak gemaakt met de Vrije Universiteit van Amsterdam dat de hoeveelheid energie op de campus terug moest worden gedrongen met twee procent. Dit is maar liefst gebeurt met 3,2 procent. Daar zijn we echt super blij mee. We houden ook weer een ‘warm sweater week’ dit jaar. Dan gaat de verwarming met twee graden omlaag en dat zorgt voor meer bewustzijn onder de studenten.” Dat duurzaamheid op de universiteit steeds meer gaat leven is heel duidelijk te merken, vertellen de dames enthousiast. 

Een eenheid
Eenmaal weer binnen in het Mandeville gebouw vertelt Felix Spira, organisator van dit weekend, dat er steeds meer vrijwilligers komen bij de GO’s. “Begin oktober was de officiële openingsweek, het ledenaantal is enorm vergroot. We hadden er eerst ongeveer vijftien en nu zitten we al op 60 vrijwilligers.” Felix vertelt dat het erg belangrijk is om na te denken over hoe we de vijftien verschillende offices in één movement verder kunnen laten groeien. Ten beginne met een gezamenlijke visie en logo. “Nu is het namelijk nog zo dat iedere office zijn eigen logo heeft, dat kan natuurlijk niet meer! Ook moeten we gaan kijken hoe we al onze kennis gaan samenbundelen, zodat er geen overlap meer kan ontstaan met bijvoorbeeld het doen van onderzoek. Al deze onderwerpen bespreken we dit weekend in drie verschillende sessies waarin alle internationale studenten gaan brainstormen en in discussie gaan.”

IMG_6799

Bewuste studenten creëren
De GO’s willen niet alleen universiteiten verduurzamen, ze zijn er ook mee bezig om HBO’s en ROC’s bij dit project te betrekken. Hoe kun je studenten laten meedenken over grote wereldproblemen als de opwarming van de aarde? Door een community te creëren die een klein idee van een student misschien wel naar een veel hoger level kan tillen. De mindset van studenten moet verandert worden en dat begint als de universiteit (en over een tijdje dus ook andere scholen) het goede voorbeeld geeft. Bijna alle universiteiten van Nederland doen al mee, alleen Tilburg, Twente en Nijmegen moeten nog even snel aan de slag gaan!

Tip
Op 28 oktober is er een workshop gepland in samenwerking met Studenten voor Morgen, rootAbility en het Groene Brein ROOTS. Hier leer je hoe je met een Green Office studenten actief bij de duurzaamheidstransitie van jouw hogeschool of ROC kunt betrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top