skip to Main Content

Nacht van de VN

Nacht Van De VN

Afgelopen vrijdag werd in Pakhuis de Zwijger de 70ste verjaardag van de Verenigde Naties gevierd. Naast de verkiezing van de jongerenvertegenwoordigers kon men op verschillende manieren kennis maken met de VN. De organisatie lag in handen van de NJR in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, het vfonds, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Fullmoon Interactive.

nacht van de vn

De nacht werd geopend door Peter van Vliet, directeur Multilaterale Organisaties en Mensenrechten  en speciaal gezant voor de Sustainable Development Goals. Deze 17 globale ontwikkelingsdoelen stonden dan ook centraal in zijn openingstoespraak. Erg veel belang hecht hij aan de geloofwaardigheid, ‘het is belangrijk deze doelen te hebben, maar belangrijker nog is om ze te bereiken’.  Afsluitend sprak hij de aanwezigen vooral aan op hun eigen verantwoordelijkheid, “maak het verschil dat jij kunt maken, geloof erin en ga ervoor”. Na de opening was het tijd voor de pitches van de finalisten in de verkiezing van de nieuwe jongerenvertegenwoordigers. In de race voor Jongerenvertegenwoordiger naar de Algemene Vergadering van de VN waren de dames Aileen van Leeuwen en Sahar Afzal. Ramon Bril en Max van Deursen deden een gooi naar het jongerenvertegenwoordigerschap Duurzame Ontwikkeling. Ramon mocht als eerste en ziet voornamelijk een duurzame toekomst in het gebruik van een tritium kerncentrale, naast kernfusie pleitte hij in zijn pitch voor technologische innovatie. Zijn tegenstander Max legde de focus op de jongeren zelf, hij is van plan eerst te luisteren naar wat zij willen en dan dé mening van jongeren te vertegenwoordigen in de nationale en internationale politiek. Daarna was het de beurt aan de dames, Aileen begon met een indrukwekkende pitch over vluchtelingen. Waar Aileen alleen maar het vraagstuk van vluchtelingen belichtte greep Sahar de kans om verschillende vraagstukken aan de kaart te stellen. Van meer tolerantie voor transgenders tot aan gelijkheid tussen man en vrouw, alle grote vraagstukken kwamen in sneltreinvaart aan bod.

Nacht van de VN

De rest van de avond werd gevuld met verschillende activiteiten en interactieve discussies. Uiteraard werd de rol van de VN in de vluchtelingencrisis besproken. Ook de circulaire economie kwam aan bod met onder andere de toenmalige jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling, Ties Mouwen. Hij eindigde deze sessie met een interessante vraag aan het publiek over het vervoersnetwerk, want hoe zou dit eruit moeten komen te zien in een circulaire economie? Tegenstellingen waren er ook, terwijl er in de ene zaal gesproken werd over gelijke kansen voor iedereen werd in een andere zaal vol mannelijke sprekers gediscussieerd over de nut en noodzaak van VN missies. Verder was er de mogelijkheid om te speeddaten met professionals, mee te doen aan een pubquiz over belastingontduiking en de expositie Building Bridges te bewonderen. Aan het einde van de avond werden de, naar mijn mening, terechte winnaars bekend gemaakt, Sahar en Max! Driemaal raden waar ik op heb gestemd.

Sahar en Max

Kortom een nacht vol leuke activiteiten en interactieve discussies die niet in één artikeltje te vatten zijn. Mocht je zelf ook aanwezig zijn geweest, laat dan hieronder jouw mening weten. En anders niet getreurd volgend jaar is er weer een Nacht van de VN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top