skip to Main Content

LED ongezellig?

LED Ongezellig?

‘Light Emitting Diode’, het compacte lampje dat al heel wat jaren gebruikt wordt in huishoudelijke apparaten, wekkers en natuurlijk fietslampjes. Hierdoor denken de meeste mensen niet bepaald aan een sfeervolle lamp, als je het over LED-verlichting hebt. Maar die gedachtegang kan je snel uit je hoofd zetten want de LED’s hebben de laatste jaren een goede ontwikkeling doorgemaakt. Er bestaan nu zeker wel lampen die geen kil en koud licht geven in je woon- of slaapkamer. Kijk bijvoorbeeld naar een trend op woongebied: losse peertjes die je zelf monteert met een fitting en strijkijzersnoer. Veel creatievelingen hangen deze ‘homemade’ lampjes boven de eettafel, maar je ziet ze bijvoorbeeld ook steeds meer in koffietentjes verschijnen.

LED

Als je in een doe-het-zelf bui bent en je wilt ook zo’n lamp maken, dan is het beter voor je portemonnee én beter voor het milieu om toch een LED-variant te kopen. Dit kan al voor €16,95 bij je dichtstbijzijnde elektrowinkel. Let erop dat de lamp omschreven wordt met ‘warm white’ of ‘smoked LED’, dan weet je zeker dat je gezellig licht creëert. Ook LED’s met een lichtspreiding van 360 graden bestaan inmiddels. Hierdoor zie je haast geen verschil meer met een lamp van kooldraad. Nog niet helemaal overtuigd? LED lampen hebben naast dat ze 90% minder energie verbruiken en zo’n 25 jaar langer meegaan (mits je er niet een kapot laat vallen) ook nog de eigenschap dat ze veel veiliger zijn dan een gloeilamp of kooldraadlamp. Als je nog oude gloeilampen hebt hangen, kan de temperatuur na een aantal branduren al snel oplopen tot maar liefst 700 °C. Als je daar iets te dicht met een kaars langsgaat kan het snel vlamvatten. Bij een LED-lampje loopt de temperatuur daarentegen maximaal op tot 60 °C. Veel veiliger en milieuvriendelijker dus.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top