skip to Main Content

Sustainability Challenge 2015

Sustainability Challenge 2015

Challengebrendy5 Business cases, 25 teams en 100 studenten. Begin oktober startte de Sustainability Challenge 2015: twee maanden met je neus uit de boeken en real life ervaring opdoen! Iets voor jou?

Je muis staat klaar om op Verzenden te drukken. Wil ik echt meedoen? Wat als het bedrijf me weigert? Uiteenlopende gedachten gaan door je heen en dan zet je eindelijk die stap. Na een paar weken krijg je een belletje van een onbekend nummer. Zou het? En ja hoor, je bent  gekozen door het bedrijf van je keuze en er wordt uitgekeken naar de ontmoeting. Spannend!

Tijdens de Sustainability Challenge werk je aan een business case met een uitdaging rondom het thema duurzaamheid. De bedrijven die dit jaar meedoen zijn het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), ProRail, VolkerWessels, Cofely en Eneco. Stuk voor stuk zitten zij met een probleem waarvoor ze frisse en leergierige studenten kunnen gebruiken om dit op te lossen.

Al snel volgt de Kick-Off, waarbij je voor het eerst je team leert kennen. Om letterlijk en figuurlijk lekker los te komen beginnen we met spelletjes om elkaar beter te leren kennen, waaronder handje-klap en wiggle-wiggle (het schudden van de heupen in duo’s). Binnen de teams van vier studenten blijken allerlei verschillende achtergronden, van exacte tot sociale wetenschappen. Tijdens de introductie van de dag geeft elk bedrijf een pitch om de ‘challenges’ te verduidelijken. Zo gaat het bij Cofely bijvoorbeeld over het creëren van circulaire diensten en bij het Hoogheemraadschap om het besparen van energie bij de waterschappen. Na deze enorm energieke dag worden de hersenen al aan het denken gezet.

12194884_1082435981817388_291227409089505077_o

Na de Kick-Off ga je op bezoek bij de bedrijven en maakt je team tijdens het Expertise Lab jullie ideeën concreet. Wat bij ons naar voren kwam tijdens het brainstormen is dat de  verscheidenheid aan studierichtingen enorm helpt bij het creëren van een integraal idee. Iedereen denkt op een andere manier, wat op het begin even wennen is maar al snel de kracht van een team blijkt te zijn.

Dan is het eerste ontknopingspunt daar: de Halve Finale! Hier worden de uiteindelijke oplossingen gepresenteerd aan de kritische jury. Voorafgaand maar ook na de pitches gieren de gezonde zenuwen door het lijf. Het leuke is dat de halve finale het eerste moment is waarop je de ideeën van de andere teams te zien krijgt. Per bedrijf gaat één van de vijf teams door. Als je daar bij zit ben je dolgelukkig, maar ook de andere teams blijven actief in de Challenge door andere groepen te ondersteunen.

Op dit moment wordt er naar de finale toegewerkt. Het idee moet aangescherpt worden en de details nog gedetailleerder worden gemaakt. Dit is de allerlaatste kans om de jury te overtuigen en als dat lukt wordt je zeker goed beloond: niet alleen wordt het idee toegepast  door het bedrijf, maar ook ga je een paar dagen naar Londen voor een exclusieve Masterclass.

Ik kan het iedere student aanraden die even wil proeven hoe het is om aan een echte business case te werken. Je leert niet alleen interdisciplinair denken, maar ook met een nieuw idee te komen en dat  toepasbaar te maken.  Ondertussen krijg je op verschillende manieren inzicht in het probleem, word je het hele proces door gecoacht en leer je een bedrijf echt kennen. Concluderend een fantastische ervaring!

Op naar de finale! En wie weet sta jij daar volgend jaar.

 

Fotocredits: SustainableMotion

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top