skip to Main Content

Mijn bubbel

bubble-221736_1920Je weet pas dat je in een bubbel leeft, wanneer er iets in prikt. Zo ontdekte ik in Amerika dat ik duurzaamheid heel vanzelfsprekend vind. Ik zat voor drie maanden in New Orleans voor veldwerk. Het was al een geheel nieuwe ervaring op een ander continent. Maar het gedrag van mensen viel mij misschien wel het meest op. Dat in de supermarkt, naast de kassajuffrouw, iemand de baan heeft om jouw boodschappen in plastic tasjes te doen. Zo krijg je al snel twintig flut tasjes mee. Het was erg vreemd voor de meesten dat ik mijn eigen tas mee bracht. Om maar niet te spreken over het auto-, lift- en aircogebruik.

Toen ik thuis kwam besefte ik me hoe het gesteld is met de wereld. En dat verandering nodig is. Ik wil de wereld veranderen en vind mijn eigen rol erg belangrijk. Ik dacht dat Nederland zo vooruitstrevend was, maar eigenlijk valt ook dat tegen.

Eenmaal thuis koos ik voor een veganistische leefstijl. Maar, ik merk dat veganisme veel minder gebruikelijk is dan ik dacht. Als ik een broodje wil bestellen is het ofwel kaas +.., vlees + ..,  ei+.., of iets met mayonaise, yoghurt of crème fraîche. Dan ben ik teleurgesteld. Vooral wanneer het een lunch is die gepromoot wordt als ‘duurzaam’. Ook ben ik teleurgesteld wanneer mensen zo sterk ‘team vlees’ aanhangen. Ik vind dat erg ouderwets en ook hebzuchtig. Mensen zouden wat flexibeler moeten zijn, dat is immers de beste overlevingsstrategie. Gelukkig komt er wel steeds meer aandacht voor een plantaardig dieet en zijn velen bereid om iets veganistisch voor je te bereiden.

Het is grappig om te merken, hoe je opeens in een bubbel zit. Want een half jaar geleden, had ik hier nog niet over nagedacht en zag ik dierlijke producten niet als een slecht iets (behalve vlees). Ik stond er niet bij stil, het zat niet in mijn systeem. Ik vond het leuk als ergens veganistische broodjes verkocht werden, maar dit vond ik nooit een vereiste. Nu ben ik verontwaardigd dat mensen niet hetzelfde denken als ik. Dat ze niet automatisch in plantaardige opties denken (tevens voor mensen met allergieën). Ik vind het jammer dat plantaardig niet de norm is.

Het lastige vind ik dat alles wat hip, biologisch of veganistisch is, zo duur is. Terwijl dat helemaal niet hoeft. Op die manier gaan mensen zich er nooit mee verbinden. Gelukkig zijn er steeds meer blogs van mensen die laten zien dat je met een plantaardig voedselpatroon veel geld kan besparen.

Nine de Jonge

Nine is antropoloog, en zet zich zowel in haar persoonlijke leven als binnen haar werk in voor een duurzamere wereld. Haar focus ligt op duurzaam en inclusief onderwijs. Nine verdiept zich in en schrijft over onderwerpen als gendergelijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. “Nu ben ik verontwaardigd dat mensen niet hetzelfde denken als ik” , deze uitspraak is een perfect voorbeeld voor de reden dat veel mensen “ons” (veganisten/duurzame georiënteerden) zo vervelend vinden.

    Toen je het nog enkel vermakelijk vond als er veganistische opties waren was dit prima, maar nu je nota bene pas een half jaar later zelf veganist bent, is het ineens verontwaardigend dat niet iedereen veganistisch leeft? Verwacht je dat de hele wereld in het afgelopen half jaar hetzelfde is gaan denken als jij?

    Het is ontzettend goed dat je voor deze verandering hebt gekozen en dit deelt met de wereld. Èn, blijf ondertussen begrip hebben voor mensen die er langer over doen of (nog) anders over denken, is het niet wat je tot een half jaar geleden zelf ook prettig had gevonden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top