skip to Main Content

De Jonge Klimaattop

De Jonge Klimaattop

Afgelopen zaterdag was ROC Midden Nederland in Utrecht het podium van de Jonge Klimaattop 2015, georganiseerd door de jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling naar de VN en Studenten voor Morgen. De hele dag stond in het teken van de aanstaande Klimaattop in Parijs en de manier waarop jongeren in het algemeen en Nederlandse jongeren in het bijzonder zich hier kunnen laten horen. Als klap op de vuurpijl werd aan het einde van de dag het Manifest van de Jonge Klimaatbeweging gepresenteerd en werden er twee persvoorlichters gekozen, die de stem van de jeugd gaan laten horen als jongerenvertegenwoordigers Max en Soscha naar Parijs zijn. Een dag gevuld met interessante sprekers, inspirerende sessies en een lekkere lunch. Max, de vers gekozen jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling, rende de hele dag rond om meningen te verzamelingen om mee te nemen naar Parijs en ik kwam hem regelmatig tegen, terwijl ik de verschillende sessies bezocht om hier kort verslag van te doen voor DuurzameStudent.nl!

De organisatie was al vroeg aanwezig, de Albert Heijn zou onze zorgvuldig gekozen selectie van biologische sapjes en chipjes tussen 8.00 en 11.00 komen brengen. Hun uiteindelijke levering om 11.00 gaf ons veel tijd de zalen in te richten, mensen te verwelkomen en reikhalzend uit te kijken naar ongeveer de helft van de deelnemers die in meer of mindere mate vast zaten in het treinverkeer. Onder de deelnemers bevonden zich vooral veel studenten, maar waren ook middelbare scholieren en mensen die hun universiteit of hogeschool al ontgroeid waren. Na de plenaire opening door Josefine (voorzitter van Morgen) en Max, gingen de sessies van start. Ingedeeld in de categorieën DIY (workshops), Food for Thought (colleges), praatjesmakers (discussie) en de bioscoop.

P1000161 P1000104 P1000198

[pullquote]“De uitkomsten van de klimaattop staan al voor 95 procent vast, maar de laatste procenten zijn het belangrijkste.”[/pullquote]Gabe van Wijk begon in de grote zaal met een vogelvlucht langs de verschillende klimaattoppen die al achter ons liggen en zo’n historische vertelling was natuurlijk niet compleet zonder Our Common Future, het Brundtland-rapport uit 1987, dat menig duurzaamheidsstudent inmiddels volledig zijn strot uit komt. Gabe wist er echter leuk over te vertellen en sprong van Brundtland naar Rio, Kyoto, Kopenhagen en Parijs. Aangekomen in Parijs kwamen er veel vragen uit het publiek. Staan de uitkomsten eigenlijk niet al vast? Voor 95% wel, maar de laatste procenten zijn het belangrijkst. In Kopenhagen kwamen de wereldleiders aan het eind van de top, met de mogelijkheid om alles op te blazen, nu zijn ze er vanaf het begin. Zullen de recente ontwikkelingen in Parijs veel invloed hebben op de uitkomsten van de klimaattop? Als het lukt de huidige problematiek te koppelen aan klimaatverandering zou het wel eens meer urgentie kunnen geven aan de problemen, maar wanneer dit niet lukt, kan het ook juist afleiden.

P1000685 P1000458 P1000625

[pullquote]“Mijn studiegenoten denken nog steeds dat ze bij Shell bakken met geld kunnen verdienen!”[/pullquote] Na deze eerste Food for Thought gingen ook de andere sessies van start, waarbij de Praatjesmakers de belangrijkste input vormden voor de jongerenvertegenwoordigers en het Manifest van de Jonge Klimaatbeweging.  In de verschillende sessies Praatjesmakers werd gesproken over het klimaat en de VN, groene groei, klimaatverandering op school, het einde van fossiele brandstoffen, jongerenparticipatie, voedselpatronen, landsgrenzen en klimaatbewust consumeren. De sessies stonden bol van de interessante ideeën en one-liners, bij het klimaat en de VN werd er op een gegeven moment voorgesteld het land met de hoogste CO2-reductie een zetel in de veiligheidsraad te geven (in het kader van positive incentives) en bij de discussie over het einde van fossiele brandstoffen sprak een van de deelnemers zich vol ongeloof uit over haar mede-studenten Scheikunde: “Zij denken nog steeds dat ze bakken met geld kunnen verdienen bij Shell!”.

Ties Mouwen (oud jongerenvertegenwoordiger) presenteerde aan het einde van de dag acht speerpunten die voortkwamen uit de verschillende sessies. Wat voerde de hoofdtoon in de argumentatie van de verschillende deelnemers van de Jonge Klimaattop? Allereerst, leading by example, landen moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen en positief beloond worden, hoge ambities moeten gevierd worden. We moeten naar een eerlijke economie waar lineair circulair wordt, dierenrechten beter uitgewerkt worden en milieuvervuiling een prijskaartje heeft. Verder moeten duurzame consumenten een eerlijke en transparante prijs betalen voor dingen die zij benutten, eerder dan bezitten. De energie van de toekomst is niet fossiel. Hernieuwbare  energiebronnen moeten alom beschikbaar zijn en de overheid moet hiervoor de juiste omstandigheden creëren. Onderwijs is van cruciaal belang voor de transitie naar een duurzame samenleving. Door duurzaamheid te integreren in het onderwijs wordt de nieuwe generatie er een van duurzaam denken én doen. Een positieve blik en een praktisch handelsperspectief werden door de deelnemers als middel opgevoerd om samen sterk te staan. Klimaatverandering lossen we alleen om door van elkaar te leren en met zijn allen achter het doel te gaan staan. Tot slot is samenwerking belangrijk, maar geen excuus voor in-actie. We willen niet wachten, maar werken aan een toekomstbestendig systeem. Iedereen is wereldburger en een concrete manier om dit in de praktijk te brengen zou zijn klimaatvluchteling als officiële status te erkennen.

[pullquote]“Samenwerken is belangrijk, maar geen excuus voor in-actie.” [/pullquote] Naast deze ideeën waren er gedurende de dag nog veel meer interessante sessies. In de bioscoop werden onder andere Do the Math en de Tegenlichtaflevering over Urgenda gescreend. Lynn Zebeda gaf een workshop die haar deelnemers aan het denken zette over hoe zij de urgentie van klimaatverandering ervaren en hoe ze dit in hun eigen leven laten terugkomen. Maarten Hupkes, Merel Hoftijzer en Talitha Muusse gaven Food for Thought in hun lezingen over de duurzame stad, duurzaam ondernemen en jonge leiders. De hele dag stond in het teken van grote dromen en veel daadkracht. Aan Max en Soscha de taak de thema’s die omhoog kwamen onder de aandacht te brengen in Parijs en bij staatssecretaris Dijksma. Terwijl zij dit doen, zal de Jonge Klimaatbeweging in Nederland het moeten stellen zonder twee van hun belangrijkste woordvoerders en daarom werden afgelopen zaterdag ook twee persvoorlichters gekozen. Maria en Gjalt, van harte gefeliciteerd met jullie verkiezing en we hopen snel meer van jullie te horen!

Floor van den Elzen

Floor van den Elzen was in het jaar 2015-2016 bestuurslid studentennetwerk bij Studenten voor Morgen, waarnaast ze bij de Green Office Utrecht werkte. Inmiddels is ze, na het afronden van een bachelor Geschiedenis, net afgestudeerd in de Master Sustainable Development, richting Environmental Governance. Ze deed hiervoor onderzoek in Ahmedabad, India.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top