skip to Main Content

ASN Bank Wereldprijs

ASN Bank Wereldprijs

Het traject van de ASN Bank Wereldprijs is ten einde. Na een intensief traject zijn 6 wereldverbeterende ideeën uiteindelijk in de prijzen gevallen. Wat dit jaar opviel was het hoge aantal studenten. Tussen de 6 winnaars zaten maar liefst 5 studenten of net afgestudeerde. Een interview met een van hen: Nadia Remmerswaal, initiatiefneemster van de Tra-digitale Hybride.

[pullquote]‘Mijn bezoekjes aan de sloppenwijken motiveerde me meer dan alles om door te gaan’[/pullquote]Nadia Remmerswaal, in juni cum laude afgestudeerd als bouwkundig ingenieur aan de TU Delft, maakt met haar afstudeerproject veilige, kleinschalige woningbouw in de sloppenwijken van de toekomst mogelijk. Dit project leverde haar in eerste instantie al de titel ‘Beste Bouwkundige Afstudeerder van 2014’ op. Dit was echter niet het enige wat haar motiveerde om haar afstudeerproject verder te ontwikkelen. ‘Tijdens mijn studie heb ik meerdere keren de sloppenwijken van Indonesië, de zogenaamde ‘kampung’, bezocht voor onderzoek, en dit heeft me meer dan alles gemotiveerd om door te gaan en nieuwe oplossingen te zoeken om veiliger te kunnen bouwen in deze gebieden.’

‘White engineer from the west’
Vooral een gesprek met een inwoner van de sloppenwijk is haar bijgebleven. ‘Hij had net zijn huis half afgebroken om er een (vrij onveilige) tweede verdieping bovenop te kunnen bouwen. Hij luisterde gefascineerd naar mijn
verhaal en vond het een fantastisch idee dat een tweede verdieping direct op de eerste gebouwd zou kunnen worden, en nog een derde en vierde daarbovenop! Hoewel hij me verzekerde alle vertrouwen in mij te hebben als ‘white engineer from the west’, moest hij toch eerst een voorbeeld zien, bij voorkeur bij zijn buurman, om te zien dat het ook werkelijk zo gebouwd kon worden.’

Haar project leverde haar, naast winst van de ASN Bank Wereldprijs, ook nog eens winst in de Open Mind-competitie op. ‘Ik hoop met dit project mijn steentje bij te dragen aan betere en veiligere woningbouw in de wereld.’

De andere winnaars van de ASN Bank Wereldprijs
Nadia was niet de enige winnaar. Uiteindelijk gingen er 6 projecten met de prijzen vandoor. Dit zijn ze allemaal:

Uitreiking Wereldprijs

  • Boy en Rick van de TU Delft ontwikkelden de E-Trailer. Een systeem waarmee je caravan elektrisch aangedreven wordt. Het voordeel hiervan is dat ook kleine, elektrische auto’s een caravan kunnen trekken.
  • ‘s Werelds eerste volledig onafhankelijke,  duurzame en comfortabele  containerwoningen. Het leverde de groep die de Sustainer Homes ontwikkeld maar liefst 10.000 euro op.
  • Katie ontwikkelde In the Loop, een soort Monopoly, maar dan over de circulaire economie. Zo leren kinderen al vroeg in hun leven over de circulaire economie.
  • Met zijn bedrijf Spireaux kweekt Tim verse Spirulina in innovatieve bioreactoren. Spirulina is een supergezonde en duurzame voedingsbron.
  • Het laatste project dat won was de LegBank, een bedrijfje dat betaalbare en comfortabele prothese kokers naar mensen brengt die het echt nodig hebben.

Doe volgend jaar ook mee met de ASN Bank Wereldprijs!
Elke vernieuwing begint klein. Met een goed idee, een groep enthousiaste mensen en de wil om iets te veranderen. De ASN Bank gelooft dat vernieuwing uit de samenleving komt en organiseert daarom sinds 2009 elk jaar de ASN Bank Wereldprijs. Heb je ook een goed idee en wil je meedoen aan de ASN Bank Wereldprijs? Dat kan! Hou de social mediakanalen van ‘Voor de Wereld van Morgen’ goed in de gaten en blijf op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top