skip to Main Content

Nederland wordt groen

Nederland Wordt Groen

Een paar weken geleden kreeg de secretaris van Studenten voor Morgen een uitnodiging in haar mailbox: of we op de gastenlijst wilde voor een uitzending van Nederland wordt Groen! We konden kiezen tussen de 25ste en de 27ste, waarvan de laatste de finale was. De keuze was snel gemaakt. Afgelopen vrijdag vertrokken wij naar Rotterdam, waar het centraal station de hele week al het podium geweest was van NPO Groen. Met de uitzending van Nederland wordt Groen, maar ook met de Sustainable Silent Disco, met energie-opwekkende vloer!

[pullquote]Anita Witzier wil zelfs haar hond op een vegetarisch dieet zetten![/pullquote]NPO Groen is een onderdeel van de Nederlandse Publieke Omroep dat zich toelegt op het maken van programma’s over duurzaamheid. Eerder dit jaar hebben we een battle kunnen zien tussen BN’ers en hun gezinnen die proberen zoveel mogelijk CO2 te reduceren. Dit kunt je hier terugkijken. Een klein tipje van de sluier: Anita Witzier wil zelfs haar hond op een vegetarisch dieet zetten! Naast deze serie heeft NPO Groen een app, zoals je eerder op DS hebt kunnen lezen.

De hele week vond er een wedstrijd plaats en de laatste aflevering was de finale. Eerst moest er nog een finalist gekozen worden in thema Energie, waar – ondanks veel competitie van golfenergie en warmtekussens voor op het terras – de keuze viel op Plant-E, een supergaaf idee waar plantjes stroom opwekken. De jury bestond uit Maurits Groen, meest duurzame Nederlander die net terugkwam uit de Groene Top Trein, Daan Weddepohl, de oprichter van Peerby, en Helga van Leur, de weervrouw van RTL die een paar seconden voor de opname van de teaser voor de Ster nog even snel een selfie nam.

Helga

Alle ideeën uit de finale waren goed doordacht en origineel. Onze favoriet waren de bitterballen gemaakt van buffalo wormen en ook de BinBang maakte veel indruk. Eerder deze week had ik al van anderen gehoord over het olifantengras, een wondergewas dat tot plastic gemaakt kan worden, als brandstof werkt en heel veel CO2 opneemt. Ook de radiatorventilator leek een erg gaaf idee, al werd niet direct helemaal duidelijk wat ermee gedaan kon worden. Na ongeveer een uurtje luisteren naar Sophie Hilbrand, hoogleraar Louise Vet en verschillende BN’ers die tussendoor vertelden wat zij voor duurzame keuzes maakten, werd dan toch echt de winnaar bekend gemaakt. De jury had nog wat aardige woorden voor alle deelnemers voordat Helga bekend maakte dat de radiotorventilator de NPO Groen-bokaal won en mee mocht met Maurits Groen in de trein naar Parijs, waar de bedenker van dit idee de gehele Nederlandse afvaardiging naar Parijs zou kunnen ontmoeten!

IMG_6634

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en in de trein terug ben ik gaan googlen. Het bleek te gaan om de SpeedComfort, een magnetisch apparaatje dat je onderop je radiator plakt en ervoor zorgt dat de warmte die al in je radiator zit sneller door de ruimte verspreid. Door deze efficiëntieslag kan de temperatuur van het water in je radiator worden bijgesteld tot 60 graden, waardoor veel energie bespaard wordt. Om het hele verhaal nog mooier te maken: het apparaatje wordt in elkaar gezet door mensen die anders moeilijk aan een baan zouden kunnen komen en heeft een behuizing die volledig bestaat uit bio-based materiaal! Als je net zo overtuigd bent als de jury, moet nog eventjes wachten, hij zal vanaf februari 2016 te koop zijn, maar de voorverkoop is al begonnen!

De aflevering werd afgesloten met een oproep de 29ste allemaal naar de Klimaatparade te komen, een verzoek dat ik hier graag herhaal! Kijk de aflevering terug en zie – naast de andere goede ideeën – ook bijdragen van onder andere Gijs Staverman, Lodewijk van Eigen Huis en Tuin en Sharon Dijksma over wat zij doen voor het klimaat. Vooral bij deze laatste is dat wel interessant!

Floor van den Elzen

Floor van den Elzen was in het jaar 2015-2016 bestuurslid studentennetwerk bij Studenten voor Morgen, waarnaast ze bij de Green Office Utrecht werkte. Inmiddels is ze, na het afronden van een bachelor Geschiedenis, net afgestudeerd in de Master Sustainable Development, richting Environmental Governance. Ze deed hiervoor onderzoek in Ahmedabad, India.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top