skip to Main Content

Finale: Sustainability Challenge 2015

Finale: Sustainability Challenge 2015

Op vrijdag 27 november vond de finale van de Sustainability Challenge 2015 plaats! Ik had de eer om deze te mogen bijwonen in de Rode Hoed in Amsterdam.

Twee maanden geleden zijn 100 starters geselecteerd om aan vijf duurzame bedrijfsvraagstukken van vijf verschillende bedrijven te werken. Deze deelnemers zijn verdeeld in teams om samen gedurende deze twee maanden concrete en uitvoerbare oplossingen te creëren voor een vraagstuk.

Na de halve finale, die plaatsvond op 30 oktober, waren nog vijf teams in de race voor het kampioenschap van de Sustainability Challenge 2015. Ieder team mocht haar oplossing voor de verkregen business case presenteren in zeven minuten tijd. Een vakjury  bepaalde de uiteindelijke winnaars.

Na het winnen van een fantastische fiets gemaakt van bamboe door een fanatieke deler van berichten over de Sustainability Challenge op social media, kon de strijd beginnen.

Team ‘Kune’ beet het spits af met een oplossing voor het energievraagstuk van Eneco: “Hoe kunnen we het MKB helpen gebruik te maken van energie op de momenten die voor hem prijstechnisch gunstig zijn en voor het milieu tot minder belasting leiden?”. Het idee van team Kune is om middelgrote en kleine bedrijven om te toveren tot een soort batterij met behulp van slimme sturing van het energieverbruik. Hierdoor kan een energiebuffer worden gecreëerd op het moment dat de energieprijzen aantrekkelijk zijn en kan aanspraak gemaakt worden op deze buffer als de energieprijzen hoger zijn. Op deze manier zal de weersafhankelijkheid van het aanbod van duurzame energie een steeds minder grote rol gaan spelen.

De tweede business case kwam van het bedrijf VolkerWessels. De deelnemers werden uitgedaagd om met ideeën voor het creëren van smart cities te komen: steden waarin connectiviteit centraal staat. Het team ‘Blue Eyes’ mocht hun fantastische idee voordragen om steden te creëren waarin alle apparaten zo op elkaar inspelen dat het energieverbruik drastisch verminderd kan worden. Denk hierbij aan de energie die opgewekt wordt door het draaien van jouw wasmachine, die weer gebruikt kan worden voor het tosti-ijzer van de buurman. De basis van dit idee komt voort uit de innovatieve plastic weg van VolkerWessels die in contact staat met zendmasten, waardoor alles in verbinding is met elkaar.

In het klimaatakkoord hebben de waterschappen afgesproken een bijdrage te leveren aan de klimaat- en energiedoelstellingen. Zo ook het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Aan team ‘Waterschappelijk;  dan ook de taak om met een mooi idee te komen. En dat deden ze. Het idee van team ‘Waterschappelijk’ is om rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) te bouwen die niet alleen minder energie verbruiken en CO2 uitstoten, maar ook een aangename plek zijn om te zijn. Dit willen zij bereiken door de huidige, stinkende RWZI’s met een hoog energieverbruik door het verbranden van natte slib, te vervangen door zuiverende kassen. Deze waterzuivering met behulp van planten zorgt niet alleen voor minder energieverbruik, maar ook voor aangename leefruimte binnen steden.

De vierde uitdaging kwam van ProRail: “Hoe kan de stationsomgeving zo worden ingericht dat zowel het gevoel van veiligheid, als de natuurlijke omgeving wordt verbeterd?” Team ‘Buitensporig’ mocht hun idee presenteren, waarin zij de focus hebben gelegd op een sociaal veilige omgeving op stations, en ook nog op een energiezuinige manier. De finalisten kwamen met drie verschillende simpele elementen om kleine en middelgrote stations aangenamer te maken. Het eerste element is lichtgevende plantenbakken met behulp van glow in the dark verf. Deze zorgen niet alleen voor licht, maar geven ook routes aan. Daarnaast heeft team buitensporig een interactieve boom met zonnepanelen bedacht, en hiervan zelfs een prototype laten maken, die als WiFi-hotspot en als wegwijzer dient. Hiermee sta je altijd in contact met anderen. Daarnaast wil team ‘Buitensporig’ graag zuinige lichtsnoeren in enge tunneltjes zien. Met deze elementen zullen de kleine stations er niet alleen mooier uitzien, maar ook veiliger voelen voor reizigers.

Als laatste team mocht team ‘Penta Progress’ een oplossing voor de business case van het bedrijf Cofely presenteren. Cofely heeft de deelnemers gevraagd om een manier te vinden waarop zij door middel van circulariteit op een duurzame manier hun diensten kunnen aanbieden. Circulariteit staat centraal in het plan van team ‘Penta Progress’. Het idee is dat afvalproducten van de één kunnen dienen als grondstof voor de ander. Een concreet voorbeeld dat in de presentatie werd genoemd is om op een industrieterrein de restwarmte van bedrijf ‘a’ te gebruiken voor bedrijf ‘b’.

Na het aanhoren van al deze verrassende ideeën, was het tijd voor de jury om in beraad te gaan. Ondertussen kon het publiek napraten over alle oplossingen die voorbij zijn gekomen, uiteraard onder het genot van een drankje.

Zoals verwacht was de jury over alle teams ontzettend enthousiast. Het is natuurlijk niet voor niets dat deze deelnemers in de finale stonden. Gelukkig werd de knoop snel doorgehakt: team ‘Waterschappelijk’ is de winnaar met hun Green Rootine! Extra leuk omdat één van de teamleden, Brendy Batenburg, redacteur van Duurzame Student is!

Lees hier over de ervaringen van Brendy tijdens de Sustainability Challenge 2015!

Zelf geïnspireerd? Volgend jaar kun jij ook meedoen! Ga voor meer informatie naar: www.sustainabilitychallenge.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top