skip to Main Content

Toekomstonderwijs, wij gaan het zelf doen. Doe jij mee?

Toekomstonderwijs, Wij Gaan Het Zelf Doen. Doe Jij Mee?

In dit verhaal neemt Mart Lubben, Oud-voorzitter van Studenten voor Morgen, jou in vogelvlucht mee door de lobby voor duurzaamheid in het onderwijs. 

[pullquote]‘Als je de wereld wilt verbeteren, dan moet je dat gewoon gaan doen’[/pullquote]“Het is toch normaal dat je naast geschiedenis ook les krijgt over de toekomst?”, zei Peter Korthof. Hij was één van de jongeren waarmee ik in gesprek was op de zolder van de Nationale Jeugdraad (NJR). Wij zaten daar voor een masterclass TakeTheLead, waar jongeren worden aangemoedigd om een duurzaamheidsproject op te zetten. Het motto van deze masterclass: ‘Als je de wereld wilt verbeteren, dan moet je dat gewoon gaan doen’.  Ik was helemaal niet zo actief, ik had helemaal niet het idee dat ik zelf wat kon veranderen, maar dit motto is in mijn hoofd blijven hangen en niet meer weg gegaan.

De combinatie van deze zin en het motto van TakeTheLead hebben ervoor gezorgd dat ik mij ben gaan inzetten voor de integratie van duurzaamheid in het onderwijs. Het startte bij een totaal verkeerde en zéér naïeve inschatting en leidde er uiteindelijk toe dat we het zelf gaan doen. Met ‘we’ bedoel ik de GroeneGeneratie (een stichting die zich inzet voor duurzaamheid in het onderwijs) en Studenten voor Morgen.

Aan tafel met de jongeren klonk het zo logisch, les over de toekomst, een duurzame toekomst. Kijkend naar onze eigen ervaring op school en wat wij om ons heen zagen constateerde wij dat er weinig tot geen les wordt gegeven in duurzaamheid. Als je ‘geluk’ hebt dan leer je iets over klimaatverandering of ontbossing, maar eigen gedrag, oplossingen en kansen komen niet aan de orde.

Het originele plan was deze boodschap neer te leggen bij het Ministerie van Onderwijs. Wie anders dan het Ministerie van Onderwijs weet hoe duurzaamheid geïntegreerd kan worden in het onderwijs. Wij verwachtten een reactie van: ‘Ow wat een goed idee, stom dat wij het zijn vergeten en wij gaan er meteen mee aan de slag’. Helaas lag de werkelijkheid toch anders. Het ‘Fort’ OC&W, zoals het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap door betrokkenen wordt genoemd, binnendringen was zo makkelijk nog niet.

De jaarlijks wisselende besturen van JMA en Morgen maakten het moeilijk om tot concrete actie te komen. Maar door de tweejaarlijkse afwisseling van de Jongerenvertegenwoordigers en de levenslange functie van Thijs Struijk van de GroeneGeneratie konden er uiteindelijk stappen worden gezet. Het Verdrag Duurzaamheid in Het Onderwijs werd opgesteld, en overhandigd aan de Minister van Onderwijs.

Het verdrag riep de overheid op duurzaamheid te integreren in het gehele onderwijs, van peuter tot post-doc. En om onderzoek te doen naar de beste manier om dit te doen. Het onderzoek is gedaan, de voorstellen liggen klaar maar interne politiek zorgt voor enorme uitstel en wellicht afstel. Daarnaast geloof ik er niet in dat de overheid in staat is dit top-down te veranderen. Het verdrag vroeg ook om het bevorderen van bestaande infinitieven en het stimuleren van nieuwe. Nieuwe regelgeving, controles en verplichtingen waren juist niet de bedoeling van het verdrag.

De combinatie tussen ongeduld, maar ook het besef dat het vanuit de samenleving zelf moet komen heeft ons ertoe gebracht het zelf te gaan doen. Wij, Morgen en de GroeneGeneratie, gaan aan de slag om leerlingen, ouders, docenten en studenten tot dienst te zijn. Er wordt op de achtergrond gebouwd aan de Studiegids voor de Toekomst, werknaam is “Duurzaam Onderwijs Gids”. Het ondersteunt iedereen voor het vinden van de juiste school, universiteit en/of opleiding. Onderwijs dat zich richt op de banen van de toekomst, en een duurzame wereld.

Bij het schrijven van dit artikel zitten wij in de laatste week van crowdfunding, want het sluit op 17 december 2015. Op dit moment hebben al meer dan 145 mensen/organisaties al meer dan 11. 000 euro 80% binnengebracht. Vind jij ook dat duurzaamheid geïntegreerd moet worden in het Nederlandse Onderwijs? Kom dan naar het Duurzaam Leren Doen en Denken College en/of naar het aansluitende lanceringsfeest? De opbrengsten gaan voor het overgrote deel naar de Duurzaam Onderwijs Gids. Klik maar even: www.oneplanetcrowd.com/nl/project/127311/description

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top