skip to Main Content

Groentetas

Groentetas

In september 2015 werd ik gevraagd of ik misschien in het bestuur van de Groentetas wou. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Voor ik het wist was ik de secretaris van dit mooie studenteninitiatief. Nu een jaar later richt ik mij op de PR, het werd te veel om twee taken op me te nemen.

Het project bestaat uit het verkopen van lokale en veelal biologische groenten en fruit aan studenten en medewerkers van de Universiteit en de Hogeschool van Utrecht. Wekelijks verkopen wij met veel plezier deze zogenaamde groentetassen aan iedereen die bij ons van tevoren een tas besteld heeft.

De Groentetas is al in 1994 opgericht door een groep studenten. Met wat pieken en dalen bestaan we nu 21 jaar! De laatste jaren was er een duidelijk stijgende lijn. Het was mijn missie om de Groentetas te laten groeien, om meer en meer mensen te bereiken én duurzamer te laten consumeren. Zo zijn de recepten nu altijd veganistisch, de groenten lokaal en hebben we een verdubbeling van het aantal wekelijkse klanten. We hebben nu ook een nieuwsbrief en een mooie wekelijkse mail, een actieve facebook pagina en zowel een Engelse als een Nederlandse website.

Nog geen jaar later staan we in de Green Office, het platform voor duurzaamheid op de universiteit. Zij bieden ons ruimte en helpen ons bij onze plannen. Door deze nieuwe locatie hebben zowel de Groentetas als de Green Office extra exposure.

Gezien duurzaamheid bij ons hoog in het vaandel staat, brengen klanten hun eigen tas mee. Ook sociale duurzaamheid is bij ons van belang: al het geld dat onze klanten betalen gaat naar de boeren, wij doen het zelf vrijwillig. Zo leren we mensen over seizoensproducten, de boeren uit de buurt en een gevarieerd dieet. Dat maakt het ook makkelijk, je hoeft niet na te denken over wat je zal kopen, wij bedenken het al voor je.

Wat dit initiatief zo tof maakt is dat het is opgezet en gerund wordt door studenten. Het laat zien dat als je een idee hebt, je dit kunt verwezenlijken. Ik vind het zelf erg leerzaam om in het bestuur te zitten. Je kan natuurlijk je taken gewoon uitvoeren, maar ik daag mezelf constant uit om verder te kijken. Wat missen we en wat kunnen we verbeteren?

Nine de Jonge

Nine is antropoloog, en zet zich zowel in haar persoonlijke leven als binnen haar werk in voor een duurzamere wereld. Haar focus ligt op duurzaam en inclusief onderwijs. Nine verdiept zich in en schrijft over onderwerpen als gendergelijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top