skip to Main Content

Syrië-conflict veroorzaakt door klimaatverandering?

Syrië-conflict Veroorzaakt Door Klimaatverandering?

Klimaatverandering veroorzaakt conflicten, hoorde ik in de collegebanken. Dat bleek uit onderzoek naar het conflict in Syrië. Ligt het echt zo simpel?

Het Syrië-conflict is al gaande sinds maart 2011 toen een groep jongeren werd gearresteerd omdat zij politiek geladen graffiti aan het spuiten waren. De arrestatie liep echter uit de hand toen de beveiliging in actie kwam: tientallen demonstranten kwamen om. Burgers waren ontevreden met het politieke regime aangezien zij in economische problemen zaten en zich niet vrij mochten uiten. President Bashar al-Assad, die Syrië leidt sinds het jaar 2000, sprak diezelfde maand het volk toe, waarin hij aangaf geen veranderingen te gaan brengen in de situatie. De demonstraties bleven hard neergeslagen worden door de beveiliging. Aangezien protesteren een mensenrecht is, ging Amerika zich al vrij snel in het conflict mengen. Zij startte sancties tegen Assad en andere Syrische politici, die overigens sinds het conflict een directe salarisverhoging hadden gekregen. Naast het feit dat de spanningen tussen het regime van Assad en de Syrische burgers steeds hoger opliepen, werden Koerdische strijders en later ISIS ook actief in het land. Inmiddels zijn er in totaal zijn al zo’n 250.000 mensen omgekomen in het conflict. De gehele situatie is duidelijk weergeven in de infographic hieronder (klik op de afbeelding om hem te vergroten). Waar komen al deze spanningen precies vandaan?

syrie

Voorafgaand aan het conflict, tussen 2007 en 2010, heerste er extreme droogte in Syrië. De droge periode zorgde ervoor dat het merendeel van de oogst mislukte en dat er een watertekort ontstond. In 2009 waren de oogsten van tarwe en gerst voor de helft en twee-derde verminderd, waardoor ruim 800.000 mensen niet meer voorzien konden worden en hun fundamentele voedselbron verloren. Hierdoor werd een groot deel van de rurale inwoners gedwongen massaal naar de steden te verhuizen. In de steden hadden zij het moeilijk onderkomen en werk te vinden. Samen met slecht landbouwbeheer, lange-termijn overbegrazing, bevolkingsgroei en inadequaat milieubeleid vormde de droogte mogelijk een katalysator voor de latere onrust. In 2014 publiceerde klimaatexpert Peter Gleick dat ‘water en klimaatomstandigheden een directe rol hebben gespeeld in de aftakeling van economische omstandigheden in Syrië’. Maar niet iedereen is het hiermee eens.

Zo was Syrië niet de enige die heeft geleden onder veranderende klimaatomstandigheden. In de nabijgelegen landen Turkije en Iran bijvoorbeeld heerste er rond dezelfde tijd ook droogte. Het verschil is dat daar geen politieke onrust en massamigratie is ontstaan. In het geval van Syrië zijn er veel verschillende invloeden als oorzaken aan te wijzen: massamigratie door droogte, slechte economische omstandigheden, aanwezigheid van meerdere groepen strijders en spanning tussen het heersende regime en Syrische burgers. Er zijn zelfs nog meer factoren, in onderstaand Youtube filmpje ‘Understand the Syrian conflict in five minutes’ worden deze nog wat beter uitgelegd. Klimaatverandering alleen hoeft niet tot spanningen te leiden, maar in combinatie met andere factoren kan het een reeks conflicten leiden. Des te meer reden om klimaatverandering tegen te gaan, beginnend bij het klimaatakkoord van COP21 in Parijs!

 

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top