skip to Main Content

Vegan hamburgers

Vegan Hamburgers

Als je wilt letten op je eigen ‘footprint’: geen vlees of zuivel eten maakt een enorm verschil. Maar de productie van een vervangende, plantaardige vegaburger heeft ook nog vrij veel milieu impact (water, sojateelt, vervoer). Maak ze daarom eens zelf! Dat is niet zo moeilijk als het lijkt. Bovendien kun je er de gemiddelde vleeseter ook nog mooi mee foppen: het broodje hieronder lijkt als je ‘m zo ziet verdacht veel op een good old hamburger. Gelukkig smaakt hij anders.

image2

Broodje zelfgemaakte vegan-hamburger
(voor vier personen/acht broodjes)

  • 160 gram droge linzen (grijze of zwarte, geen rode want die worden te zacht)
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 8 el havermout
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 2 el kruidenmengsel Rash al Hanout (paprikapoeder, peper, komijn, kardemom, zout)
  • 2 el sesamzaadjes
  • 3 tomaten
  • 8 pita’s of andere lekkere broodjes
  • Sla met grote bladeren (bijv. een krop ijsbergsla)
  • Staafmixer of keukenmachine

Kook de linzen in een laag water in ongeveer 20 minuten gaar. Meng de twee eetlepels lijnzaad in een bakje met vijf eetlepels water en laat een minuut of vijf staan. Dit papje vervangt zometeen de eieren die je nodig zou hebben voor de samenhang van de burger! Giet de linzen af als dat nog nodig is en pureer ze met de ui, havermout, lijnzaadpapje en het kruidenmengsel. Er mag in elk geval peper en zout bij! Het hoeft niet helemaal fijn gepureerd, zolang het maar een samenhangende massa is.

image1Maak nu de burgers. Neem een grote eetlepel van het mengsel en maak daar met natte handen een bal van, die je platdrukt tot een schijf. Leg de sesamzaadjes op een bord en dip de beide kanten van de schijf daar in. Ga zo door tot je in totaal acht burgers hebt. Verhit een klein beetje olie in de koekenpan en bak de burgers op rustig vuur een paar minuten per kant tot ze mooi bruin zijn.

Vul nu de broodjes met een plakken tomaat, een burger, wat versgemalen zout, slablaadjes en een (zelfgemaakte) saus naar keuze. Bijvoorbeeld houmous of een pittige saus van een paar lepels (soja)yoghurt met een theelepel sambal, een knoflooksaus van (soja)yoghurt met een geperst teentje knoflook en wat peper, of natuurlijk tomatenketchup!

 

Willemijn

Willemijn is journalist en al een jaar of tien overtuigd dat geen vlees eten het beste is dat je voor een schonere, gezondere en eerlijkere wereld kunt doen. Sinds kort zelfs helemaal veganistisch gaan eten, om nog wat meer daad bij het woord te voegen. Laat graag zien dat koken dan nog steeds leuk is en geen gat slaat uit je studentenbudget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top