skip to Main Content

Column: Food Waste

Column: Food Waste

Hallo lieve lezers, ik wil mezelf even aan jullie voorstellen. Ik ben Lucille, 23 jaar en ik doe de onderzoeksmaster Sustainable Development aan de UU. Mijn twee grootste passies zijn reizen en eten. En wat is daar dan duurzaam aan denk je misschien…?! In mijn wekelijkse column ga ik je meenemen op een reis naar een duurzamer eetpatroon – van mezelf, maar hopelijk ook een beetje van jou!

Aangezien duurzaamheid een nogal ruim begrip is, heb ik voor mezelf de keuze gemaakt om klein te beginnen, met een onderwerp waar ik iedere dag mee geconfronteerd wordt. Maar het is ook weer niet te groot en ongrijpbaar om ook daadwerkelijk iets aan te doen: voedselverspilling. Onder voedselverspilling verstaan we al het eten wat voor menselijke consumptie bedoeld is, maar om de een of andere reden niet door mensen wordt geconsumeerd. Heel relevant, want jaarlijks gooit een Nederlander gemiddeld 47 kg voedsel weg. Dit betekent dat, alles bij elkaar opgeteld, er in Nederland jaarlijks 800 miljoen kg voedsel wordt verspild.[1] En in de totale productieketen van voedsel wordt ongeveer een derde van het geproduceerde voedsel verspild.[2] De grootste verspiller hierin is de consument.[3] Dit klinkt misschien schokkend, maar het maakt het ook een heel stuk makkelijker om dit probleem aan te pakken, want ieder individu kan een verschil maken en jij ook! En ik geef graag het voorbeeld door te laten zien hoe makkelijk en ook vooral leuk het is om minder te verspillen!

Vijf redenen waarom het verminderen van voedselverspilling nog niet zo’n slecht idee is:

  • Wereldwijd is landdegradatie een groeiend probleem. Tussen 1970 en 2000 is de hoeveelheid landbouwgrond die wereldwijd per persoon beschikbaar is met 65% afgenomen.[4] Dit brengt de toekomstige voedselvoorziening van de groeiende wereldbevolking in gevaar. Om dit probleem aan te pakken is het onder andere noodzakelijk dat er aandacht komt voor de transitie naar een ander voedingspatroon en voor meer efficiëntie in de voedselketen, zodat er minder goed voedsel verloren hoeft te gaan.
  • Voordat er eten op jouw bord ligt, is daar veel werk aan vooraf gegaan. In Nederland zijn voedingsmiddelen sterk gesubsidieerd en dus relatief goedkoop. Bovendien is eten altijd in overvloed aanwezig en makkelijk toegankelijk voor vrijwel iedereen. Dit zorgt er voor dat mensen vergeten wat de eigenlijke waarde is van het eten wat we consumeren. Door bewuster om te gaan met het voedsel wat je eet, kan je het meer leren waarderen, geniet je er meer van en zal je ook minder snel dingen weggooien. Driedubbel voordeel dus!
  • Koken met restjes is leuk en uitdagend, vooral met de tips die ik je ga geven!
  • Deel wat je hebt; als je samen eet verspil je minder en het is nog gezellig ook!
  • Minder verspillen bespaart geld! Gemiddeld verspilt de Nederlandse bevolking jaarlijks voor 2,5 biljoen euro aan eten, dat is gemiddeld ongeveer 150 euro per persoon.[5]

Zelf ben ik dit jaar bezig een project te ontwikkelen om voedselverspilling in Nederland te verminderen. Graag neem ik je mee op mijn ontdekkingstocht: langs verschillende bedrijven, van catering tot supermarkt, en van voedsel- en warenautoriteit tot voedingscentrum. En van foodwaste activist tot dumpster diver… Er zitten heel wat kanten aan het verminderen van voedselverspilling in Nederland en er bestaan veel verschillende ideeën over wat er wel en niet mogelijk is aan verandering op dit gebied. Iedere week zal ik op duurzamestudent.nl een update schrijven over mijn zoektocht naar oplossingen, waarbij ik feiten en praktische tips zal combineren. Voor volgende week beloof ik jullie alvast een update over hoe ik mezelf de uitdaging heb gesteld om een week lang te leven zonder geld uit te geven, met voedsel in overvloed, téveel overvloed! Je moet alleen weten waar je moet zoeken.

Lucille Kok

Bronnen:

[1] Van Westerhoven, M. (2013). Bepaling voedselverliezen in huishoudelijk afval in Nederland: Vervolgmeting 2013.

[2] Gustavsson, J., Cederberg, C., Sonesson, U., Van Otterdijk, R., & Meybeck, A. (2011). Global food losses and food waste. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rom.

[3] Soethoudt, H., & Timmermans, T. (2013). Food waste monitor: Mid-‐term report.

[4] Fan, S., Brzeska, J., Keyzer, M., & Halsema, A. (2013). From subsistence to profit: Transforming smallholder farms (Vol. 26). Intl Food Policy Res Inst.

[5] Van Westerhoven, M. (2013). Bepaling voedselverliezen in huishoudelijk afval in Nederland: Vervolgmeting 2013.

 

Lucille Kok

Lucille Kok woont in Utrecht en doet de onderzoeksmaster Sustainable Development aan de UU. Ze is altijd al bezig geweest met duurzaam leven, en deelt haar tips en tricks graag met andere mensen. Daarom schrijft ze wekelijks een column over hoe voedselverspilling tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top