skip to Main Content

Ben jij klaar voor het bonenjaar?

beans-338288_1920

Je hebt het misschien al gehoord, maar 2016 is eindelijk uitgeroepen tot een jaar waar iedereen iets aan heeft, namelijk: het internationale jaar van de peulvruchten! Waar iedereen iets aan heeft? Ja, ook jij kunt op vele manieren profiteren van de power van de peul. Nog niet overtuigd van de potentie van die ouderwetse boon? Na het lezen van dit artikel ben je hopelijk helemaal in de bonen… 

Waarom is er een jaar uitgeroepen voor de peulvrucht? Klinkt suf en dat is onterecht. Ik kan bijna geen meer veelzijdig voedsel bedenken dan de peulvrucht. Om te beginnen, wat is het? Is het groente? Is het een zetmeelbron? Eiwitbron? Vitaminebom? Eigenlijk is alles een beetje waar en daarom is de indeling van de peulvrucht soms een beetje lastig. Ze komen dan ook op meerdere plaatsen voor op de beroemde ‘Schijf van Vijf’. Daar komen we bij ons eerste voordeel:

  1. Onvolprezen superfood

Peulvruchten zijn gewoon ontzettend gezond. Nu nog niet zo hip en daarom waarschijnlijk nooit doorgedrongen tot het superfood-schap, maar zeker niet minder gezond. Koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen, vezels… het zit er allemaal in. Peulvruchten geven je gerecht meer body (ofwel verzadiging) en een hartige touch.

  1. Ultieme wereldverbeteraar

Misschien is de peulvrucht wel het meest vredige voedsel op aarde. De familie van de vlinderbloemige is een plantenfamilie die onze mooie peulvruchten voortbrengt. De plantenfamilie heeft een unieke eigenschap: niet alleen vragen deze planten niet al te veel van de landbouwgrond, maar ze verbeteren de grond waar ze op groeien door stikstof te binden als cadeautje voor andere planten. Dit is nou lief.

  1. Lokale trots

Klinken linzen je exotisch in de oren? Onterecht, want peulvruchten groeien prima in ons kikkerlandjesklimaat en is daarom echt een milieubewuste keuze. Zet de boon eens wat vaker op je bord en je produceert minder food miles en stimuleert ook nog de lokale economie. De Hollandse bonenboeren zullen je dankbaar zijn!

 

  1. Goedkoop genot

Studenten en andere armoedzaaiers opgelet: het kan bijna niet mooier, maar de gezondheidsbommetjes die peulvruchten heten, zijn ook nog eens ontzettend goedkoop. Wil je het extra goedkoop doen? Koop dan gedroogde peulvruchten (+/- €0,99 per 500g) en week ze overnacht in koud water voordat je ze gebruikt. Zo heb je nog meer waar voor je geld én je spaart elektriciteit/gas, omdat de kooktijd nu door de helft kan.

 

  1. Culinair herontdekt

Ze waren een beetje uit het culinaire vizier geraakt, de peulvruchten. Gelukkig is er weer volop aandacht voor de boon in al haar glorie, want er is veel variatie. Witte bonen, bruine bonen, spliterwten, blonde linzen, dupuis linzen, beluga linzen… de één nog lekkerder dan de ander. Experimenteren met peulvruchten? Soep is altijd een makkelijk en goed idee, maar gooi ook eens een blikje linzen door je salade of door de pasta. Je zult verrast zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top