skip to Main Content

Veganisme

Veganisme

Ergens tijdens mijn middelbare schoolperiode besloot ik dat ik niet meer elke dag vlees wilde eten. Eerst verving ik de lege plek op het bord met een vleesvervanger, maar als snel besefte ik dat de lege plek geen opvulling nodig heeft. Een vegetarische burger bestaat vooral uit groente en peulvruchten, voor deze voedingstoffen hoef je geen burger te eten. Toen veranderde mijn avondmaal naar rijst met groenten, zo nu en dan aangevuld met peulvruchten en noten.

Sinds ik student ben heb ik zelf weinig vlees gekocht, af en toe wat knakworstjes. Al is dat meer een vleesrestant. Vis at ik wel nog eens per twee weken.

Ik heb een paar veganistische vrienden en realiseerde me dat ik al vrij veganistisch leefde. Het enige verschil, ik consumeerde nog yoghurt en kaas. Door het zien van de film Cowspiracy besloot ik er meer op te letten. Voor ik het wist, wilde ik niet anders meer. Zo heb ik dus in de jaren langzaam mijn ‘dieet’ veranderd. Van elke dag vlees, tot eindelijk vandaag de dag: veganist.

Ik ben veganistisch gaan eten omdat dit beter is voor de wereld (water, CO2 uitstoot). Maar door niks dierlijks meer te consumeren stond ik ook steeds verder af van het idee dat je iets van een (ander) dier zou eten. Het is in mijn ogen diefstal en mishandeling.

Naar mijn idee ben ik alleen maar lekkerder en gevarieerder gaan eten. Je wordt veel creatiever met koken en weet beter wat je binnen moet krijgen. Voor mij is het echt een verrijking, in plaats minder eten zie ik meer mogelijkheden.

Mensen schrikken altijd als je het woord veganisme noemt, het is voor de meesten erg moeilijk om in te denken wat je dan eet. Maar het is veel gevarieerder dan je wellicht denkt. Zo heb ik ontdekt dat het erg eenvoudig is om plantaardige taarten en pannenkoeken te bakken. De eieren heb je sowieso niet nodig, voor boter gebruik je margarine en melk kan je eenvoudig vervangen door bijvoorbeeld amandel- of kokosmelk. Qua beleg voor op brood heb je ook veel opties, naast humus, pindakaas, tahin en tapenade zijn er ook groente en fruitalternatieven. Een plakje tomaat met peper op brood, komkommer, appelschijfjes of olijven zijn allemaal lekkere opties voor een lekkere lunch. Bovendien zit in pure chocolade (en ook hagelslag) geen melk. Veganistisch eten is best makkelijk. Het enige lastige is dat als je aan de consumptie van bepaalde producten gewend bent, zoals kaas bij je pasta, dit soms moeilijk is af te leren.

In mijn ogen kun je je eetpatroon ook beter langzaam veranderen. Door jezelf iets te dwingen is het vaak erg lastig. Zo heb ik het ook stapje voor stapje veranderd. Leuk is om te merken dat vrienden het leuk vinden om eens plantaardig te koken als ik kom eten. Ze vinden het lastig maar wel verrassend.

Wat ik eet? Ik eet vaak Indiase curry, springrolls, stamppot, soep, ratatouille.

Als je nog wat meer tijd hebt, hier een college over veganisme:

https://youtu.be/W4HJcq8qHAY

 

Nine de Jonge

Nine is antropoloog, en zet zich zowel in haar persoonlijke leven als binnen haar werk in voor een duurzamere wereld. Haar focus ligt op duurzaam en inclusief onderwijs. Nine verdiept zich in en schrijft over onderwerpen als gendergelijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top