skip to Main Content

Gegrilde paprikasaus met Bulgur

Gegrilde Paprikasaus Met Bulgur

Veganistischer dan pesto, origineler dan houmous en lekkerder dan sandwichspread. Deze heerlijk zoetige saus van zelfgegrilde paprika’s kun je inzetten als pastasaus, broodbeleg of als tapasdip. Bovendien heb je er maar twee ingrediënten voor nodig. Het grillen van de paprika’s vergt een klein beetje geduld maar is makkelijk en grappig om te doen, helemaal als je hulp hebt en er een paar tegelijk kunt doen.

In dit recept is de saus gecombineerd met Bulgur, tot een voedzame maaltijd. Bulgur lijkt een beetje op couscous, maar kun je zien als de havermout onder de couscous en pasta-categorie. Het is gewoon bij de supermarkt te koop.

Maak je de saus los als spread of dip, dan heb je drie paprika’s en één handje walnoten nodig. Volg dan alleen stap 1 en 3. Je kunt hem een paar dagen in de koelkast bewaren in een gesloten bakje.

Gegrilde paprikasaus met bulgur
voor 2 personen

Foto 12-01-16 13 54 16 Foto 12-01-16 13 39 25

Ingrediënten:

[pullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”#66c0cf” class=”” size=”16″]Optioneel: handje rozijnen, verse koriander of peterselie, en maisbrood[/pullquote]4 rode paprika’s, liefst zoete puntpaprika’s. Eventueel kun je gegrilde paprika’s uit een pot nemen.

3 handjes walnoten (ongeveer 75 gram)

Theelepel paprikapoeder, peper en zout

2 kopjes bulgur (ongeveer 150 gram)

(Staafmixer/blender)

 

Bereiding:

  1. Begin met het grillen van de paprika’s. Dit kan gewoon boven het gasfornuis. Prik een vork stevig in het groene steeltje van de paprika en houd hem in de vlam van de gaspit. Klinkt raar, maar hij moet echt ‘aanbranden’. Wentel langzaam rond, tot het velletje overal rondom zwart geblakerd is. Dit duurt vijf tot tien minuten per paprika. Stop de geblakerde paprika direct in een plastic zakje en laat daarin afkoelen. Doe dit met drie van de vier paprika’s.
  2. Kook de bulgur met ruim kokend water. Je kunt ook spaghetti of couscous gebruiken. Snijd de vierde paprika rauw in stukjes. Hak twee derde van de walnoten in grove stukjes. Snijd de peterselie of koriander fijn.
  3. Neem de inmiddels iets afgekoelde paprika’s uit de plastic zak en peuter met je vingers of een mesje de zwarte velletjes eraf. Als ze goed gegrild zijn gaat dit makkelijk. Doe ze in de blender of staafmixerbeker met versgemalen peper en zout, een theelepeltje paprikapoeder en een derde van de walnoten. Mix tot het de structuur van pesto heeft, niet veel langer want dan wordt je saus te ‘waterig’.
  4. Proef of de bulgur gaar is, met zachte maar nog stevige korrels, en giet af. Meng met de rauwe paprika, en eventueel de peterselie/koriander en handje rozijnen. Schep op een bord de saus erop en strooi de gehakte walnoten eroverheen. Serveer eventueel met wat (wortel)salade en geroosterd (mais)brood.

Willemijn

Willemijn is journalist en al een jaar of tien overtuigd dat geen vlees eten het beste is dat je voor een schonere, gezondere en eerlijkere wereld kunt doen. Sinds kort zelfs helemaal veganistisch gaan eten, om nog wat meer daad bij het woord te voegen. Laat graag zien dat koken dan nog steeds leuk is en geen gat slaat uit je studentenbudget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top