skip to Main Content

Dumpster diving

Dumpster Diving

Daar ben ik weer, klaar om mijn nieuwe bevindingen met jullie te delen. Vorige week heb ik verteld over hoe nudging kan bijdragen aan gedragsverandering. Voor deze week heb ik jullie wat meer praktische tips beloofd, die je op dagelijkse basis in je eigen leven zou kunnen toepassen. Iets concreter, ik ga jullie vertellen over mijn ervaring met dumpster diving. Ook wil ik een aantal praktische bewaartips delen, over hoe je groenten en fruit op een handige manier kan combineren zodat je het beter goed kan houden. 

dumpster-dive

Ik heb eerder al verteld hoe ik mezelf de uitdaging had gesteld om een week te leven zonder geld. Daarbij heb ik gekeken hoe ik voedsel wat anders zou worden weggegooid op een goede manier een tweede kans zou kunnen geven. Nu ik heb ontdekt hoe makkelijk en leuk dat eigenlijk is ben ik daar natuurlijk niet meteen mee opgehouden. Zo kan ik het iedereen die in Utrecht woont aanraden om op dinsdag, donderdag of zaterdag ochtend eens door de Kanaalstraat te fietsen. Op die dagen wordt namelijk het afval opgehaald, dan staan overal kratjes met net niet meer perfecte groenten en fruit langs de weg. Daar heb ik al menig maaltje bij elkaar gesprokkeld. Wel altijd eerst even vragen aan de winkeleigenaar of het inderdaad wordt weggegooid. Vaak zijn deze mensen heel behulpzaam, dus laten we ze te vriend houden. En laten we wel wezen, hoe meer mensen er afkomen op het overgebleven voedsel, hoe eerder de verkopers wellicht gaan inzien dat ze van bepaalde producten minder in moeten kopen. En woon je niet in Utrecht? De meeste steden hebben wel een vergelijkbare wijk met kleinere groentewinkels. Grotere supermarktketens bewaren het ‘afval’ in grote containers achter slot en grendel dus zoek naar de kleintjes. Volgende week zal ik een aantal recepten bijvoegen met producten die vaak in Lombok, een wijk met Turkse winkeltjes, kunnen worden gevonden. Ook zal ik wat ideeën geven over hoe je restjes kan bewaren en hergebruiken.

Maar eerst nog een aantal handige bewaartips. Deze tips heb ik gekregen van de gepassioneerde oprichtster van Taste Before You Waste, een organisatie die in Amsterdam en Utrecht gevestigd is en zich inzet om food waste te hergebruiken.

Tips:

  • Simpel en logisch, wist je dat je bepaalde groenten veel beter kan bewaren als je ze in een vaas met een klein laagje water zet?! Deze truc werkt bijvoorbeeld goed voor prei en kropsla.
  • Wil je voorkomen dat je aardappels gaan uitlopen? Leg ze dan in de buurt van appels, die geven een stofje af wat dit proces tegengaat!
  • Wil je voorkomen dat fruit snel overrijp wordt? Leg je bananen dan apart, want die zorgen er juist voor dat fruit sneller rijpt.
  • Bewaar je bananen niet in plastic, want dan zijn ze binnen de kortste keren bruin…
  • Ontdek je een schimmelplek op je groente of fruit? Geen paniek, meestal kan je dit er gewoon vanaf snijden. Met name bij harde groenten en fruit verspreidt de schimmel zich niet snel. En als je twijfelt kan je altijd nog op je zintuigen vertrouwen. Ruik er aan of proef een stukje. Ruikt iets naar schimmel? Niet eten! Schimmel eraf gesneden en de rest ruikt en smaakt goed? Nog prima voor consumptie geschikt, geniet er van!

Lucille Kok

Lucille Kok woont in Utrecht en doet de onderzoeksmaster Sustainable Development aan de UU. Ze is altijd al bezig geweest met duurzaam leven, en deelt haar tips en tricks graag met andere mensen. Daarom schrijft ze wekelijks een column over hoe voedselverspilling tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top