skip to Main Content

Taste before you waste!

Ha, daar ben ik weer. Dit keer schrijf ik vanaf een Braziliaans strand. Tussen de carnavaleske muzikale uitspattingen om mij heen ben ik mijn toewijding aan het voedselverspillingsvraagstuk nog niet verloren. Voor deze week had ik meer praktische tips beloofd voor het koken met restjes. Maar aangezien er al ontzettend veel leuke recepten zijn op DS, voeg ik er graag ook nog een verhaal aan toe! Ik heb jullie namelijk nog niet verteld hoe ik persoonlijk betrokken ben geraakt bij dit onderwerp.

Naast het project wat ik op dit moment zelf aan het opzetten ben, als onderdeel van het Young Innovators programma van de UU, ben ik ook al geruime tijd betrokken bij Taste Before You Waste. Een groot deel van mijn enthousiasme heb ik absoluut aan de groep gepassioneerde vrijwilligers, die bij dit initiatief betrokken zijn te danken. Maar wat doet Taste Before You Waste dan? Zal je je afvragen… Goed, deze organisatie die ontstaan is aan Amsterdam University College en nu ook al jaren in Utrecht actief is, heeft een belangrijk gat in ons voedselsysteem ontdekt en probeert dat op te vullen. Wekelijks halen we met een team van vrijwilligers de overgebleven groenten en fruit op die kleine (meestal Turks/Marokkaanse) supermarkten niet meer kunnen verkopen. Deze producten brengen we dan naar daklozen- of vluchtelingenopvangcentra. Zo vervullen we dus op kleine schaal de taak die de voedselbank voor een deel op zich heeft genomen bij de grotere supermarkten. Maar, omdat wij er van overtuigd zijn dat oud voedsel niet alleen voor arme mensen bedoeld is, doen we vooral ons best om een zo’n groot mogelijk publiek bewust te maken. Dit doen we door op veel verschillende evenementen de catering te verzorgen. Van studentenlezingen tot congressen, tot onze maandelijkse gratis voedselmarkt en onze grote gratis soep actie op Koningsdag. En dat is nog maar een kleine greep uit ons aanbod! De filosofie achter al deze nijverheid is dat als je van afval iets maakt wat simpelweg te lekker is om te weerstaan, iedereen die het proeft wel twee keer na moet denken, voordat hij of zij de volgende keer iets weggooit!

Het ‘signature recept’ van Taste Before You Waste is toch wel dat van broodballen, de perfecte oplossing voor oud brood, super makkelijk en leuk om te maken! Al menig workshop is hier met succes aan gewijd. Ik zal het recept hier onder beschrijven. En, als je nog niet bent uitgekookt, neem dan ook eens een kijkje op de volgende website: www.lovefoodhatewaste.com. Vol met informatie en goede ideetjes! En voor de echte enthousiastelingen. Taste Before You Waste is altijd op zoek naar meer vrijwilligers die creatief met voedselafval aan de slag willen gaan. Dus woon je in Amsterdam of Utrecht, kom gerust een keer meehelpen. Alles wat je wilt weten vind je op Facebook!

broodballenBroodballen (lekker als snack of bij de borrel):

Ingrediënten:

  • Oud brood, verkruimeld tot broodkruim
  • 2 eieren
  • Melk
  • Knoflookpoeder
  • Frituurvet
  • Boter en Parmezaanse kaas voor garnering

Bereiding:

Meng 1 ei met 1,5 kopje broodkruim. Voeg een scheutje melk toe, samen met het andere ei. Daarna voeg je een snufje knoflookpoeder en twee eetlepels melk toe. Mix het beslag goed en vorm er kleine ballen van. Frituur de broodballen. Klaar? Maak het geheel af door er wat boter op te smeren en dip de broodballen dan in Parmezaanse kaas.

Yumyum, eet smakelijk!

Lucille Kok

Lucille Kok woont in Utrecht en doet de onderzoeksmaster Sustainable Development aan de UU. Ze is altijd al bezig geweest met duurzaam leven, en deelt haar tips en tricks graag met andere mensen. Daarom schrijft ze wekelijks een column over hoe voedselverspilling tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top