skip to Main Content

Energiezuinig koken: zo doe je dat!

pot-544071_1920

Je kunt duurzamer eten door bijvoorbeeld rundvlees te mijden of groenten uit het seizoen te eten, maar hoe zit het eigenlijk met je energieverbruik tijdens het koken? Als je duurzame producten kiest en ze kookt met de volgende tips, ben je dubbel zo goed bezig!

  • Grote pannen, weinig water

Water opwarmen kost energie. Hoe minder water je gebruikt om je groenten in te koken, hoe minder energie je verbruikt. Het is ook nog eens veel gezonder, want in je kookwater lekken vitamines en mineralen weg. En waarom grote pannen gebruiken? Een pan vangt de warmte op van je warmtebron. Gebruik je een kleine steelpan op je wokpit, gaat er heel veel energie verloren langs de zijkanten. Match je pan dus aan je pit en vergeet niet de deksel van je pan te gebruiken!

  • Ontdooi je bevroren kliekjes in de koelkast

Als je je diepvriesproducten eerst ontdooit in de koelkast heb je een echte win-winsituatie. Allereerst gebruik je de energie van de diepvries om de koelkast te koelen, zodat je koelkast uiteindelijk minder energie hoeft te gebruiken. Daarnaast heb je weer minder energie nodig om het kliekje op te warmen, ideaal.

  • Roerbakken is makkelijk, lekker en energiezuinig

Het bereiden van eenpansgerechten zoals roerbakschotels of wokgerechten, is een van de meest energiezuinige manieren om je eten klaar te maken. Nog een voordeel: minder afwas! Dat spaart tijd, maar ook nog eens energie.

  • Aan de kook? Energie uit!

Vanuit Nudge  is er een hele campagne aan de gang om met z’n allen, zodra de pasta, rijst, couscous, quinoa, bonen of linzen kookt, het gas uit te zetten. Zorg wel voor een goedsluitende deksel. Het eten wordt dan vanzelf gaar. Je hoeft ook niet meer te letten op overkoken of aanbranden als je bijvoorbeeld havermout maakt. Het is gebaseerd om het principe van de ouderwetse hooikist.

 


Meer inspiratie voor een groene lifestyle vind je op Veggie Variation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top