skip to Main Content

Scone-met-abrikozenjam-koekjes

Scone-met-abrikozenjam-koekjes

Bestand_001Snel iets lekkers kunnen maken met willekeurige ingrediënten: één van de skills die je opdoet als je vaker veganistisch eet, en erover leest. Je leert zo veel nieuwe dingen qua koken. Ingrediënten die je niet kende. Manieren om te koken, bakken of roosteren waarvan je niet wist dat dat kon. En nieuwe smaakcombinaties en toepassingen.

Zo bedacht en maakte ik afgelopen week deze koekjes met abrikozenvulling, uit redelijk random ingrediënten en recente ontdekkingen. Nu ja, omdat ik abrikozen had gekocht en eens iets wilde maken met amandelmeel. In plaats van boter gebruikte ik appelmoes, dat blijkt in fruitige en zoete recepten heel goed te kunnen. Een van die ontdekkingen. Je hebt dan ook geen suiker nodig. Zeker niet met deze verse abrikozenvulling alias in één minuut gemaakte jam.

Het werden heerlijke niet te zoete mini-taartjes om warm bij thee te eten of mee te nemen. Het koekjesdeeg zelf is bijna hartig van smaak, waardoor ze uiteindelijk smaken als een warme scone met verse abrikozenjam. Klinkt meer dan goed, toch?

Wat heb je nodig?

 • 75 gram bloem
 • 75 gram amandelmeel (kun je dit niet vinden, neem dan gewone bloem en twee lepels extra kokos)
 • 3 eetlepels gemalen kokos
 • 3 eetlepels appelmoes (zonder suiker, als die ertussen staat in je supermarkt)
 • 3 eetlepels amandelmelk (sojamelk, of vervangen door extra appelmoes kan ook)
 • Theelepel bakpoeder
 • snufje zout

Bestand_000
Voor de vulling:

 • 8 abrikozen (halfgedroogde, bijvoorbeeld bij Aldi te koop. Als je die niet kunt vinden, neem dan de helemaal gedroogde en week ze 10 min in heet water)
 • 2 eetlepels appelmoes

Bereiding:

 1. Maak de vulling door de abrikozen en appelmoes te pureren met een staafmixer. Je kunt hier ook meer van maken, en het als jam op brood eten. Het is prima een paar dagen te bewaren in een schone jampot.
 1. Maak dan het deeg. Meng bloem, amandelmeel, kokos, bakpoeder en snufje zout in een kom. Voeg de appelmoes en amandelmelk toe en roer dit goed door elkaar (met een vork of mixer met deeghaken) tot een stevig, iets plakkerig deeg. Blijft het na een tijd kneden nog te droog, voeg dan wat meer appelmoes toe, maar wees niet te snel: het duurt even voordat het samenhangend wordt en alle meel opgenomen wordt.
 1. Bestuif een vel bakpapier met bloem. Leg de bol deel erop, bestuif ook met wat bloem en rol of druk uit tot een lap van ongeveer 2 mm dik. Vind een niet te groot limonadeglas en druk hiermee rondjes uit het deeg. Ongeveer 16-18 stuks. Waarschijnlijk moet je tussendoor de restanten opnieuw uitrollen.
 1. Leg op de helft van de rondjes een theelepel vulling. Rek een ander rondje wat uit en leg het voorzichtig op de vulling. Druk de randjes dicht, let goed op dat er geen vulling tussenuit perst en dat het koekje helemaal dicht is.

Bak 20 min op 180 graden tot ze lichtbruin kleuren. Warm zijn ze uiteraard het lekkerst. Kijk uit voor het hete-tomaat effect als je in de warme vulling bijt.

Bestand_002


www.huibsneep.nl

Willemijn

Willemijn is journalist en al een jaar of tien overtuigd dat geen vlees eten het beste is dat je voor een schonere, gezondere en eerlijkere wereld kunt doen. Sinds kort zelfs helemaal veganistisch gaan eten, om nog wat meer daad bij het woord te voegen. Laat graag zien dat koken dan nog steeds leuk is en geen gat slaat uit je studentenbudget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top