skip to Main Content

CO2-neutraal in Californië?!

CO2-neutraal In Californië?!

Hoi volgers van Duurzamestudent.nl! Een nieuw gezicht voor jullie. Mijn naam is Alanya den Boer en ben op dit moment tweedejaars masterstudent Applied Communication Science, aan de Wageningen Universiteit. Vorige week startte ik mijn stage in San Francisco, over de relatie tussen klimaatsverandering en gezondheid en de rol van de gezondheidssector in dit debat. De komende tijd zal ik een aantal columns schrijven over mijn duurzame ervaringen hier. Ter informatie, maar vooral ook ter inspiratie!

Wat is er duurzaam in de Verenigde Staten? Dat vroeg ik mij in eerste instantie ook af. Wanneer het over vervuiling en klimaatsverandering gaat denk je snel aan het Westen en dan met name de Verenigde Staten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik ben aangenaam verrast over San Francisco. Niet alleen omdat het een geweldige stad is, maar ook omdat ik zoveel milieubewustzijn om mij heen zie.

golden-gate-bridge-1081782_1920

De eerste duurzaamheidsgerelateerde ervaring deed zich al voor op één van de eerste dagen. Ik stapte het zogenaamde International Café binnen op Haight Street, de grootste hippiestraat van de wereld (en tevens de straat waaraan ik woon). Terwijl ik mij afvroeg in wat voor soort beker ik de koffie zou krijgen, kreeg ik een grote keramische mok vol met dampende filterkoffie aangereikt. Geweldig! Geen onnodig plastic of papieren wegwerp bekers. Dezelfde dag stapte ik een supermarkt in en zag wanden vol met bakken waar je zelf noten, zaden, granen, pasta’s en nog veel meer uit kon halen. Het concept, dat ik nu al in bijna iedere supermarkt tegengekomen ben, is hier schijnbaar heel normaal.

En ook op de campus had ik een milieubewuste ervaring. Ik stapte een cafe binnen waar direct een grote poster op de wand mijn aandacht trok: B.Y.O.C., oftewel: Bring Your Own Cup. Een initiatief waar bijna alle cafés op de campus bij aangesloten zijn. Precies het onderwerp waar ik mij in Nederland mee bezighield. Heb je weleens stil gestaan bij de enorme hoeveelheid paper-cup-1090767_1920bekers die gebruikt worden op universiteiten voor koffie en thee? Het kan makkelijk minder zou je denken, hier wordt het meenemen van je eigen mok dan ook actief gepromoot. Het initiatief is echter geen toeval. De Universiteit van Californië, San Francisco (UCSF) is onderdeel van een groot project. De openbare universiteiten in heel Californië, en vijf medische centra, doen allemaal mee aan het initiatief om CO2-neutraal te zijn in 2025. Veranderingen worden doorgevoerd op drie gebieden. Ten eerste zijn het technische veranderingen, zoals zonnepanelen en windmolens. Ten tweede het integreren van duurzaamheid en klimaatsverandering in het onderwijs (en dat is nog niet bij alle studies even vanzelfsprekend). Daarnaast wordt de betrokkenheid van studenten vergroot. Er zijn dan ook verschillende sub- initiatieven waar studenten zich actief voor in kunnen zetten. De resultaten van het project zie je nu al op vele plaatsen op de campus terug.

Toch zo slecht nog niet hier in de VS!

Alanya den Boer

Alanya den Boer is master student Applied Communication Science, specialization Health and Society aan Wageningen University. Binnen deze richting focust ze zich op de relatie tussen klimaatverandering en gezondheid en deed een stage op dit gebied in Californië. Ze is altijd op zoek naar manieren om haar eigen leefstijl te verduurzamen en tegelijkertijd anderen te inspireren. De toekomst van de mensheid ligt in de handen van de generaties die nu leven, laten we ons dat realiseren en er iets mee doen!

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Goed bezig, Alanya! Wat een leuke ervaring voor je! Heel veel plezier in San Francisco en hou er maar rekening mee, dat je nu voorgoed met een hang-naar-het-buitenland virus bent besmet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top