skip to Main Content

Romige vegan kokoslasagna met rode bietjes

‘Ik wil best iets veganistisch maken, zuchtte een vriendin laatst. ‘Maar ik kon echt niet bedenken hoe ik dit lekker kon maken zonder kaas en room…’ We stonden rondom een schaal lasagne, waar inderdaad kookroom, kruidenroomkaas, spinazie à la crème en strooikaas door ging. Niet erg vegan-proof dus. Natuurlijk kun je dan beginnen over sojaroom of nep-kaassoorten die bijvoorbeeld bij Ekoplaza te krijgen zijn. Maar je kunt ook gewoon een heel ander soort lasagna maken. Mijn resultaat was dit laagjesfeest met rode bietjes, appel en kokosroom. En een hele chille topping. Samen met de vriendin testte ik hem uit. Ze at er bijna de schaal bij op. Geslaagd dus. En nog makkelijk te maken ook! Hier komt ‘ie.

Romige bietenlasagna (5)

Voor 2-3 personen (één kleine ovenschaal)

Wat heb je nodig?

Voor de vulling:

 • Een blik kokosmelk
 • 500 gram voorgekookte bietjes, in dunne plakjes gesneden, bewaar het vocht!
 • Een zoete appel, Elstar is bijvoorbeeld lekker, in dunne plakjes
 • Een courgette in lange dunne plakken (tip: kaasschaaf!)
 • Versgemalen zwarte peper
 • Kleine vierkante of rechthoekige ovenschaal
 • Een pak lasagnebladen (je hebt iets meer dan een half pak nodig)

 

Voor de topping:

 • 1 snee volkorenbrood geroosterd
 • 1 teentje knoflook
 • Rasp van een citroen
 • Peper en zout

 

Romige bietenlasagna (8)

Bereiding:

 1. Begin met een dun laagje kokosmelk in de ovenschaal en leg daarop de eerste laag lasagnebladen. Beleg de bladen met dunne plakken bietjes. Bestrooi met zwarte peper, giet een paar eetlepels van het bietenvocht erover en bedek de bietjes met een laag met dunne plakjes van de appel. Giet over de appels vier grote eetlepels kokosmelk. Dek af met een laag bladen. Verwarm de oven vast voor op 180 graden.
 1. Dan de tweede laag. Bedek de bladen helemaal met dunne plakjes courgette, bestrooi met peper en giet er ook weer kokosmelk over. Leg daarop weer lasagnebladen en een tweede laag bietjes, vocht, appel en kokosmelk. Ik hield het hierbij, maar afhankelijk van hoe hoog je schaal is kun je hierop nog lasagnebladen en een laag courgette doen. Giet tot slot over het geheel nog genoeg extra kokosmelk, zodat er een laag vocht in de schaal staat tot bovenaan. Zet in de oven voor ongeveer een half uur op 180 graden.
 1. Grill terwijl je wacht de eventueel overgebleven courgette in een droge koekenpan met wat peper en zout. En… maak ook de topping! Maal het geroosterd brood fijn in een keukenmachine/staafmixerbakje. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak het broodkruim met de citroenrasp, wat peper en zout, en het uitgeperste teentje knoflook tot het allemaal knapperig is.
 1. Test of de lasagnebladen goed gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als dat makkelijk gaat zijn de bladen zacht en klaar. Strooi het citroen-knoflookkruim de laatste tien minuten van de baktijd over de lasagne heen. Houd een paar lepels achter om er overheen te strooien op je bord. Genieten maar!

www.huibsneep.nl

Willemijn

Willemijn is journalist en al een jaar of tien overtuigd dat geen vlees eten het beste is dat je voor een schonere, gezondere en eerlijkere wereld kunt doen. Sinds kort zelfs helemaal veganistisch gaan eten, om nog wat meer daad bij het woord te voegen. Laat graag zien dat koken dan nog steeds leuk is en geen gat slaat uit je studentenbudget.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Dit is echt geen lekker recept! Alles is zo zoet en weeïg. Ik ga dit nooit meer maken, niemand in ons gezin vond het lekker. We hebben er allemaal een klein bordje van gegeten maar het overgrote deel werd weggegooid, echt zonde, maar het was ronduit vies.

 2. Ik heb dit gemaakt en vond het echt heerlijk! Het zoet van de biet gaat heel goed samen met de kokosmelk en de citroen/knoflook topping geeft een goed zurig tegenwicht voor de zoetheid. Ga het deze week weer maken voor een etentje, thanks Willemijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top