skip to Main Content

Kledingruil SchoneKlerenCampagne & LittleGreenDress

‘Made in Bangladesh’ staat er op het label. Waarschijnlijk heb je wel gehoord van de grote rampen in de kledingfabrieken daar, en dat kledingmerken als H&M ermee te maken hebben, maar sta je zelf weleens stil bij waar jouw kleding precies vandaan komt? Wie het maakt, hoelang dat heeft geduurd en hoeveel diegene verdient? Zoiets simpels – en leuks! – als een kledingruil kan je daarbij helpen.

Deze maand organiseerde Schone Kleren Campagne samen met Little Green Dress een kledingruil. Voor wie deze organisaties nog niet kent: Schone Kleren Campagne komt op voor de rechten van vrouwen in de kledingindustrie. LittleGreenDress is de DSCF7921grootste kledingruilorganisator in Nederland en vindt, zoals de naam al zegt, dat ieder meisje een helemaal groen jurkje in de kledingkast moet hebben, om het milieu een dienst te bewijzen. Samen lanceerden zij het KledingRuilPakket, waarmee je zelf een kledingruil kan organiseren. Het pakket bevat onder andere uitleg over hoe het ruilspel werkt, verhalen van vrouwen uit de kledingindustrie en een plastic zak waarin de overige kleding verzameld kan worden om achteraf te doneren aan het goede doel.

Dus hoe werkt het eigenlijk? Iedereen die mee doet, neemt zelf kleding mee om te kunnen ruilen. Die wordt op rekken gehangen, wat voor veel kleur en enthousiasme zorgt! Van een afstandje wordt al stiekem geloerd naar de topjes, bloesjes en broekjes. Als alles eenmaal hangt, begint ronde 1. In deze ronde mag je helemaal losgaan. Je mag alles passen wat je wilt, maar op één voorwaarde: dat je, hoe fantastisch het shirtje je ook staat, het weer terughangt zodat anderen het ook kunnen passen. We willen natuurlijk niet hebben dat iedere deelnemer als een soort ‘Smiegol en zijn Precious’ kleding probeert te veroveren en na tien minuten ieder kledingstuk weg is gegrist. Op deze manier kunnen alle dames lekker op hun gemak passen. Het valt op dat er daardoor een gezellige, relaxte sfeer hangt. De meiden helpen elkaar met bijvoorbeeld een ritssluiting op de rug dicht te doen, of zelfs door advies te geven!

DSCF7947Na de eerste ronde wordt er gepauzeerd met heerlijke hapjes en drankjes in LE:EN in Utrecht, de locatie van het ruilfestijn. Ondertussen vraag ik rond hoe het bevalt. Wat doet het nou met je, zo’n kledingruil? “Eigenlijk vind ik het nog leuker om anderen in mijn kleding te zien, dan voor mezelf iets te vinden,” zegt Wouke (links). Ze vertelt dat het niet per se haar intentie was om voor haarzelf te kijken, maar meer om anderen blij te maken. Rosanne geniet vooral van de sfeer: “Het is zo leuk dat iedereen elkaar tips geeft, terwijl we elkaar helemaal niet kennen. Lieve mensen en veel gezelligheid!”

DSCF7984Dan begint de tweede en laatste ronde. In deze ronde worden alle kledingstukken die in de smaak vallen, op twee rekken gehangen. Vervolgens krijgt iedere deelnemer een bordje met een nummer en mag je plaatsnemen op de stoelen. Laat de veiling beginnen! Er zijn natuurlijk kledingstukken die meerdere dames leuk vinden. “Blauw jurkje met bloemenprint, een prachtig exemplaar!” Een voor een worden de kledingstukken in de lucht gehouden en kan iedereen die ‘m graag wilt, haar bordje omhoog houden. Als je geluk hebt, ben jij de enige die een bordje omhoog houdt en krijg je het kledingstuk meteen. Zo niet, dan wordt het winnende nummer door een computer bepaald. Er wordt geklapt na een overwinning en een enkele keer hoor je zachtjes “Shit!” als dat ene leuke rokje net aan iemand voorbij gaat. Uiteindelijk gaat bijna iedereen helemaal gelukkig naar huis, met een leuke ervaring en een KledingRuilPakket cadeau.

Het achterliggende idee van de ruil is dat je door te ruilen, niet alleen bewuster wordt van je kledingkeuze maar ook geld bespaart. Deze besparing kun je dan weer gebruiken om kleding te kopen die eerlijk en milieuvriendelijk is. Zo maak je met een kleine verandering in je leefstijl, een grote impact. Zelf ervaren hoe het is? De volgende kledingruil wordt gehouden in Amsterdam op 10 april en kost je slechts 13,50 euro. Wie weet tot dan!

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top