skip to Main Content

Elektronisch afval scheiden met de E-waste race

Elektronisch Afval Scheiden Met De E-waste Race

logo-groenDe elektronica-industrie groeit de laatste jaren hard. En wat groeit er mee? De berg elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd. In Europa hebben we het al over een onvoorstelbare hoeveelheid van 9,5 miljoen ton e-waste. Slechts een derde hiervan, zo’n 3,3 miljoen ton, wordt ingezameld en gerecycled. Het overige deel komt bij het restafval terecht en wordt dan vaak verbrand, ligt ergens in huishoudens te verstoffen of wordt gedumpt in ontwikkelingslanden. Erg slecht voor het milieu en ook hartstikke zonde gezien de goed herbruikbare, zeldzame en waardevolle materialen die uit elektronica terug te winnen zijn. En dat terwijl er van bijvoorbeeld een mobieltje zo’n 95% hergebruikt kan worden na recycling!

Het gaat dus vaak al fout bij ons thuis. Ga maar eens na wat je zelf mogelijk nog hebt liggen op zolder of in een la. Oude telefoons, oude kabels, een oude dvd-speler, noem het maar op. Dat moet anders en zo is eind 2013 het idee ontstaan om een bijdrage te leveren aan de inzameling van e-waste: de E-waste race!

Ewaste_ophalen_5De E-waste race
Tijdens een E-waste race nemen scholieren uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool het tegen elkaar op om e-waste, (kleine) elektronische apparaten, uit de wijk in te zamelen. De school die het meeste inzamelt wint een schoolreis voor de hele klas. Alle deelnemende scholen krijgen eerst les over recycling, grondstoffenschaarste en wat de gevolgen van e-waste zijn. Zo maakt de E-waste race de inzameling van afgedankte elektronica leuk en leerzaam.

Scholieren maken tijdens een race gebruik van de website waarop ze kunnen zien wie er in de buurt elektronische apparaten kwijt wil en wanneer dat kan worden opgehaald. Buurtbewoners kunnen op hun beurt met een paar muisklikken aangeven dat ze hun e-waste thuis willen laten ophalen, lekker makkelijk. (Tip: kijk op de website of er bij jou in de buurt een race is, dan kun je een school blij maken met je e-waste en ben je er zelf vanaf!)

De E-waste race is voor scholieren van de basisschool om zo de jongste generatie te betrekken bij de problemen van onze tijd. Door hen vroeg bewust te maken van wat duurzaamheid is en wat het voor hun eigen toekomst betekent om wel of niet te recyclen, hopen we ervoor te zorgen dat ze uit eigen beweging keuzes zullen gaan maken in hun leven die een gezonde planeet bevorderen. Ook bereiken de scholieren door de campagnes die ze zelf voeren tijdens een race weer andere generaties en verspreiden zij de boodschap op een positieve manier.

Trots!
Ewaste_in_de_kliko_doen_6Begin 2014 werd de eerste pilot georganiseerd. En met groot succes. De eerste race waaraan negen teams van zeven scholen meededen leverde al 14.000 kg ingezamelde elektronica op! In de herfst van 2014 werden de eerste officiële races voor de gemeenten Utrecht, Amersfoort en Tilburg georganiseerd.

Sinds Kerst 2014 worden, mede dankzij de samenwerking met Weee Nederland, door heel het land E-waste races georganiseerd. Steeds opnieuw worden noemenswaardige resultaten geboekt. Zo is er maar liefst 18 ton (18.000 kilo!) e-waste ingezameld in regio Hoeksche Waard. Dit staat gelijk aan zo’n 25% van de jaarlijkse inzamelhoeveelheid in deze regio. En dat spelen de deelnemende scholieren in slechts vier weken klaar! Het is fantastisch om te zien hoe de scholieren na één gastles al omgetoverd zijn tot heuse ‘afvalscheidingsambassadeurs’.

Buurtbewoners rondom de school en ouders worden betrokken door lokale campagnes met flyers en natuurlijk mond-tot-mondreclame. Gezamenlijk worden er enorme hoeveelheden e-waste uit de huishoudens ingezameld voor recycling. Spullen die anders wellicht onder het stof in een la of op zolder waren blijven liggen. Keer op keer weten scholen het voor elkaar te krijgen om hun boodschap te mogen verkondigen via verschillende lokale media. Van kranten tot regionale televisieomroepen. Op deze manier bereiken ze veel buurtbewoners met hun boodschap over het belang van recycling.

Het succes van de E-waste race laat zich zien in alle leuke berichten, de enorm enthousiaste en fanatieke scholieren en de fantastische resultaten. Daar mogen we best trots op zijn!

Groeiende organisatie
De E-waste race wordt op dit moment gerund door een klein team: Timmy de Vos, de initiatiefnemer, en Laila Groeneveld zorgen samen voor de dagelijkse bedrijfsvoering naast het uitvoeren van races (gastlessen geven, communicatie met de scholen en de prijsuitreiking). Wanneer er veel races tegelijk zijn werken ze samen met ZZP’ers en stagiairs. Sinds de start in 2014 is de E-waste race al flink gegroeid, maar het mag nog groter worden; de ambitie is om nog meer races te organiseren binnen Nederland maar ook daarbuiten. Want het e-wasteprobleem beperkt zich zeker niet tot Nederland. Wereldwijd moet er meer bewustwording komen omtrent het recyclen van elektronica, om ervoor te zorgen dat het milieu niet belast wordt door e-waste en dat de schaarse grondstoffen weer terug in de kringloop gebracht worden. Er is nog heel wat werk aan de winkel als je bedenkt dat slechts een derde van al het e-waste in Europa gerecycled wordt. De schouders eronder dus, samen met de scholieren. Want met de E-waste race is het hartstikke makkelijk en ook nog eens leuk om elektronisch afval te scheiden!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top