skip to Main Content

Wat doet de vegetariër op zijn/haar brood?

cress-1258124_1280Voor de meeste vega-to-be’s is het een van de grootste mysteries en obstakels die moeten worden overwonnen: wat doe je als vegetariër op je brood? Geen stinkende maar o zo lekkere salami meer op je brood, geen ham op je tosti Hawaï, geen leverworst meer (oké, met die laatste heb je echt een punt)… Kun je zo wel leven? Het antwoord is natuurlijk: ja, er zijn namelijk duizenden vegetariërs, misschien wel miljoenen op aarde en die zitten ’s avonds echt niet in een hoekje te rouwen om hun laatste tosti Hawaï.

Toegegeven, ik vond dit ook een lastige toen ik meer dan zeven jaar geleden vegetariër werd. Ik was dol op cervelaatworst met curry en mayo uit de magnetron (ja, echt), maar echt verslaafd aan crackers met leverworst. Maar come on, laten we even realistisch zijn: er kan niet veel goed zitten in een plastic verpakt worstje vol ‘vlees’ met een verkoopprijs van €0,15… En met ‘niet veel goeds’ spaar ik je van de gruwelen van de hartverscheurende varkensindustrie. Oprecht van varkens gaan houden is een goede remedie, maar ik snap dat je misschien behoefte hebt aan wat meer praktische tips.

Omarm zoet beleg
bread-1242249_1920Let’s face it, als je overstapt op vegetarisch beleg en je wilt je niet al te veel moeite doen, zit je al gauw bij de jam, hagelslag en chocopasta. Geen revolutionaire opties waarvan ik direct heel blij word. Het idee achter zoet broodbeleg is dat je het een beetje moet pimpen. Verrukkelijk vind ik nu frambozen- of aardbeienjam met een laagje geurig kokosvet eronder, hagelslag gaat tegenwoordig altijd in combinatie met pindakaas, dat ook nog erg voedzaam is en mijn favoriet: Limburgse stroop op een laagje boter.

Er is ook hartig beleg
Je hoeft als vega geen halve diabeet te worden met al dat zoete beleg, want er is ook volop hartig. Makkelijk: die kant-en-klare vegetarische boterhammenworst, leverworst of zelfs ham. Niet helemaal hetzelfde als de vlezige vijand, maar gepimpt met een likje mosterd doet die ham het voor mij helemaal. Dan heb je de klassieker: sandwichspread (was je vergeten dat die bestond?) en al die slaatjes in de koele schap, zoals aardappelsalade, coleslaw en selleriesalade. Best een feestje op je boterham. Je mist iets in dit lijstje, namelijk kaas. Ik zal je even laten schrikken. Kaas is soms zelfs nog vervuilender dan varkensvlees en allesbehalve diervriendelijk. Genieten met mate dus.

Ga zelf aan de slag
Het allerbeste, gezondste én leukste is natuurlijk om je eigen broodbeleg te maken. Hierbij is een food processor niet onmisbaar, maar wel extreem handig. Even snel lekker een verse hummus draaien, een eigengemaakte notenpasta of groentespread. Met je staafmixer, minihakker of fijne pureestamper kom je ook een heel eind.

Wil je meer inspiratie en recepten voor vegetarisch broodbeleg? Kijk dan eens op de vegetarische broodbelegrecepten van Veggie Variation.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Een paar toevoegingen: banaan, avocado (wel veel transportkilometers helaas), komkommer, tomaat, tahin (sesampasta), speculaas (classic)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top