skip to Main Content

Welke cup heb jij?

Welke Cup Heb Jij?

Er zijn veel alledaagse dingen waar meer over gesproken mag worden, maar om de één of andere reden kunnen deze onderwerpen erg ongemakkelijk zijn. We hebben vrijheid van meningsuiting, maar toch weten we over van alles niet het precieze hoe en wat. Eén van die dingen is ongesteldheid. Tien jaar lang heb ik maandverband en tampons ‘verspild’, omdat ik de mooncup niet kende (ook wel lunette, soft-, lady-, of mentruatiecup genoemd). Ik, en met mij vele vrouwen, kennen dit niet omdat er simpelweg niet over gepraat wordt.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Wat de boerin niet kent, gebruikt ze niet”[/perfectpullquote]

Zoals je wellicht weet zitten er in reguliere tampons stoffen die je niet in je lijf wilt (pesticiden, synthetische stoffen en chloor). Een oplossing voor dit probleem is Yoni, een vrouwen-hygiëne merk dat wél op de verpakking schrijft wat er in zit. En daarbij zijn de producten toxic-free, van biologisch katoen en biologisch afbreekbaar. Maar het kan nog duurzamer.

mooncupEen paar jaar geleden vertelde een Deense vriendin mij over de mooncup. In Denemarken was het al bekend en ze vertelde hoe fijn het was. Ik vond het maar een raar idee – wat de boerin niet kent, gebruikt ze niet. Ik heb zelf al lang moeten wennen aan het idee van de tampon, maar uiteindelijk ben ik het gaan gebruiken omdat bijna alle vrouwen in Nederland dat doen. Dus toen ik hoorde over de mooncup moest ik ook wennen aan dat idee.

Nu, drie jaar later (!), lees ik erover op Nederlandse blogs. Het wint dus terrein in Nederland. Door die bevestiging heb ik uiteindelijk besloten om zo’n cup te bestellen. De drempel was vooral dat het alleen online te bestellen is, en dat het een investering is.

Maar bij deze bevestig ik: de Lunette cup maakt je ongesteldheid een stuk eenvoudiger en hygiënischer. Het voelt natuurlijker omdat het bloed wordt opgevangen in een cupje. Deze spoel je vervolgens af. Je kan zo’n cup wel twintig jaar gebruiken, wat veel geld en afval scheelt. Bovendien heb je veel minder ongemakkelijke situaties, zoals wanneer er geen prullenbakje bij het toilet is. Ook heb je doorlekken veel beter in de hand. Ga jij er ook een aanschaffen?

Meer informatie is te vinden, en ook te bestellen op: www.katoenenko.nl/menstruatiecups/

Nine de Jonge

Nine is antropoloog, en zet zich zowel in haar persoonlijke leven als binnen haar werk in voor een duurzamere wereld. Haar focus ligt op duurzaam en inclusief onderwijs. Nine verdiept zich in en schrijft over onderwerpen als gendergelijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Ik heb sinds kort een Diva cup, en ik wil echt niet meer terug! Sinds het plaatsen van mijn koperspiraaltje heb ik nog veel last van kleine bloedingen, en daar is een cup echt ideaal voor! Geen stress voor TTS of gedoe met inlegkruisjes, gewoon een cup die ik elke dag verschoon. Ik kan het zeker iedereen aanraden!

  2. Hoe zit het dan met het legen van de cup? Hoe vaak per dag, bij reguliere ongesteldheid? En je zegt dat je nu geen probleem hebt met het ontbreken van een prullenbak in de buurt. Maarrr: wat als je op reis bent, in een café, in een openbaar toilet, etc.? Hoe leeg je je cup dan?

    1. Bedankt voor je vraag! Heel simpel: die leeg je in het toilet. Als er een kraantje is, kan je de cup omspoelen. Zo niet, dan kan je hem schoon vegen met toilet papier. Het maakt niet uit waar je bent :). Ik leeg hem zo’n drie keer per dag. Bij hevige ongesteldheid kan het iets meer zijn, je kunt het gewoon steeds checken als je naar het toilet gaat. Dat is een kleine moeite 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top