skip to Main Content

Sustainer Homes – op weg naar transitie

Sustainer Homes – Op Weg Naar Transitie

Sustainer Homes is een jong bedrijfje dat mensen voorziet van compleet zelfvoorzienende woningen. Ik sprak met Gert van Vugt, één van de oprichters van het bedrijf, een  intelligente jongeman met een ‘no-nonsense’ vaste blik. Hij vertelde mij over de bijzondere visie van zijn bedrijf en hoe het concept van een zelfvoorzienende woning ons op weg helpt met de transitie naar een duurzame samenleving.

gert

Gert van Vugt

Gert van Vugt is socioloog, maar het ondernemerschap zit in zijn bloed. Samen met Wolf Bierens, Jacintha Baas en Sol van Kempen kwam hij op het idee van Sustainer Homes. “Met Wolf was ik na mijn studie een zonnepaneel installatiebedrijfje gestart. Daar wilden we zoveel mogelijk tijd in steken, maar dat werd beperkt doordat we wel gewoon onze huur en energierekening moesten betalen. We zochten naar een manier om meer zelfvoorzienend te kunnen leven en niet meer afhankelijk te zijn van een inkomen binnen het huidige systeem. Dan pas kun je echt gaan denken over wat anders leven en een transitie naar een nieuwe samenleving betekent.”

Gert ziet onze plek in de geschiedenis als uniek: “wanneer alles onduidelijk en onzeker is en je niks weet, kun je wel van één ding op aan: als we zo door gaan met leven als we nu doen,  redden we het einde van de eeuw niet.” En dat is precies wat Sustainer Homes aanbiedt: een andere manier van wonen.

Ze zagen in dat het met de al bestaande duurzame technieken en innovaties mogelijk was om zelfvoorzienend te leven en bedachten de Sustainer Home: oorspronkelijk een huis gebouwd in een oude zeecontainer, goed geïsoleerd en met eigen water- en stroomvoorziening. Een erg interessant concept, want het huis is op deze manier compleet ‘off the grid’: het heeft geen aansluitingen op het net nodig, maar biedt toch een normaal leefcomfort, en is dus makkelijk te verplaatsen.

sushome

Het originele concept: Sustainer Home gebouwd in een zeecontainer

 

Met dit prototype lieten ze zien dat wonen met een extreem lage impact op het milieu mogelijk is in het huidige systeem. Maar voor de Nederlandse samenleving is het ietwat een te grote sprong. Zo is de “gemeentewereld” niet helemaal ingesteld op het nomadisch wonen en zijn er toch wat eisen waar de Sustainer Home aan dient te voldoen voor deze in de samenleving kan worden opgenomen.

Daarom was de volgende stap een houten Sustainer Home. Een huis opgebouwd uit modules met universele maten, waarmee je elk mogelijk huis of gebouw  kan realiseren. Ze zijn ook nog eens zo precies gemaakt dat er bijna geen verlies aan materiaal is bij het maken van de huizen. De huizen zijn zo goed geïsoleerd dat zonnestraling en je eigen lichaamswarmte al genoeg is om het huis te verwarmen, waardoor het energieverbruik zo goed als verwaarloosbaar is.

sushome2

Nieuwe houten Sustainer Home: het model Sustainer Home modular

Samen met pioneers die écht duurzaam willen wonen is Sustainer Homes nu de eerste huizen aan het realiseren. Ook is de vakantiehuisjesmarkt een doelgroep, en praat Sustainer Homes met woningcorporaties om op grote schaal Sustainer-huizen en/of -kamers te verhuren. En het bedrijf blijft niet onopgemerkt! Ze wonnen afgelopen jaar de grote ASN bank prijs, en ze werken momenteel samen met Eneco: “Eigenlijk wel gek om met een energieleverancier te werken aan een huis dat geen energie gebruikt. Maar Eneco ziet wel dat dit de toekomst heeft: een businessmodel dat geen energie levert, maar inzicht in energie biedt door bijvoorbeeld het aanbieden van systemen en technische uitvoering. Eigenlijk schokkend dat wij de club moeten zijn die deze innovatie brengt, en dat het niet komt uit de grote bouwbedrijven.”

Een nieuw systeem, dat is de visie van Sustainer Homes: impact maken ter verduurzaming van de samenleving, via de woningbouw. Zo ziet Gert Sustainer Homes in de stad als flexibel, mooie klimaat-neutrale woningen die snel geplaatst kunnen worden juist op plekken waar huizen bouwen anders niet handig is. Maar impact maken gaat verder dan dat. “De echte potentie ligt op de plekken waar geen netaansluiting ligt. In Spanje bijvoorbeeld liggen in het binnenland nauwelijks aansluitingen. Daar is geen alternatief, maar wel heel veel zon. Sustainer Homes kunnen in gebieden staan waar het anders eigenlijk niet mogelijk is om te wonen.”

Dit geldt ook voor derde wereldlanden. Zo zijn ze bijvoorbeeld in gesprek met mensen in Uganda: “De middenklassen daar wil een bepaalde mate van comfort die er nu niet te krijgen is. Dan kun je twee dingen doen: een slecht haperend net neerleggen waar alsnog 70 tot 90% van de energie verloren gaat door weerstand in de vorm van warmte en geluid, en die geleverd wordt door kolencentrales. Of je kunt de fossiele stap overslaan en direct gaan naar het ultieme duurzame alternatief. Onze visie is dat 70-80% van de mensen daar dat fossiele tijdperk kunnen overslaan.”

En krijg je als student ook korting om in een Sustainer Home te wonen? “Wie weet zou dat wel een goede zijn, als mensen daar geïnteresseerd in zijn horen we dat graag.” Hetgeen dat Gert studenten van nu nog wil meegeven: “Je moet je bewust zijn van het feit dat je veertig uur per week te besteden hebt, en daar kun je een enorme impact mee maken. Dat begint met goed nadenken over waar jij jouw impact maximaal kan maken en jezelf daar moeilijke vragen over te stellen. Dat is niet altijd direct het leukste, maar als je maximale impact gebruikt als leidraad en daar kritisch over bent, doe je binnen no time mee met de top en zit je vooraan in de ontwikkelingen van de duurzaamheidswereld. En daar is steeds meer behoefte aan”.

Ook enthousiast geworden voor zelfvoorzienende woningen als weg naar duurzaamheid? Sustainer Homes kan altijd initiatiefrijke en ondernemende mensen gebruiken. Heb jij kennis van bouwcoördinatie, supply chain management, Business & Accounting, of ben je technisch tekenaar of embedded developer  en lijkt het je leuk een stage te volgen of werkervaring op te doen bij het bedrijf? Neem dan eens een kijkje op de website

Natalie van Dis

Natalie doet de master Environmental Biology, met een specialisatie in Behavioural Ecology, aan de Utrecht Universiteit. Ze heeft altijd al een grote passie gehad voor de natuur, en wil zich in de toekomst dan ook richten op natuurbescherming in al zijn veelvoud. Eén manier is mensen inlichten over de milieuproblemen die we hebben en wat zij daar als individu aan kunnen doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top