skip to Main Content

Duurzame stroom opwekken met je ramen

Duurzame Stroom Opwekken Met Je Ramen

Het klinkt bijna te mooi om waard te zijn, stroom opwekken met je eigen ramen. Toch is dit een stuk dichterbij dan je misschien wel denkt en dat komt dankzij Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo. Deze studenten van de TU Delft hebben de PowerWindow ontwikkeld. Op het eerste gezicht een normaal raam, totdat blijkt dat je er stroom mee opwekt!

Tijdens het afstudeeronderzoek van deze twee studenten ontdekten ze dat je met een speciale coating licht kunt transporteren naar de zijkant van het glas. Hier zijn zonnecollectoren geplaatst die het licht opvangen en omzetten in energie. De hoeveelheid stroom die opgewekt wordt is per vierkante meter glas ongeveer genoeg om een laptop van stroom te voorzien. In eerste instantie klinkt dat niet als erg veel energie maar bij kantoren die uit veel glas bestaan wordt er een behoorlijke hoeveelheid energie opgewekt. Het grote doel van de studenten is dat de kantoren uiteindelijk helemaal zelfvoorzienend zijn wat betreft stroom, afkomstig van hun eigen ramen.

Meer glas dan je denkt
De PowerWindows worden in juni voor het eerst geïnstalleerd in Nijmegen. Op elke verdieping van een pand wordt een stroomopwekkende ruit geplaatst om te testen of de uitvinding in de praktijk net zo goed werkt als gedacht. Mocht dit een succes zijn kunnen er volgend jaar al hele kantoren worden voorzien van deze duurzame ramen.

Behalve kantoren is er op veel meer plekken glas te vinden die energie op kan wekken. Denk aan bushokjes, geluidschermen, kassen, autoruiten en brillen. Glas is overal te vinden.
Als de proef slaagt in Nijmegen kan het bedrijfje van de studenten, genaamd Physee, ook uitbreiden naar Dubai. Hier zijn hele hogen gebouwen te vinden die met heel veel glas gebouwd zijn, daarnaast zijn ze ook bezig met duurzaamheid. Verschillende sjeiks in Dubai hebben al interesse getoond.

Wat betekent dit voor de energieleveranciers?
Als er meer kantoren en ook huizen zelfvoorzienend worden met hun energie zal het verdienmodel van de energieleveranciers in Nederland moeten veranderen. Sommige partijen denken ook al dat binnen tien jaar bijna ieder huishouden zelfvoorzienend is. Nu dit nog niet het geval is loont het nog om energiecontracten van verschillende energieleveranciers te vergelijken. Dit kan gratis met een onafhankelijke energievergelijker als EasySwitch.nl. Energie vergelijken kan tot een besparing van wel 400 euro per jaar betekenen. Natuurlijk kan je met behulp van een filter kiezen voor groene én extra groene energie. Hierbij is extra groene energie voor 100% afkomstig uit duurzame energiebronnen en niet vergroend met energiecertificaten. Vooral voor studenten kan een klein verschil in energietarief al voor grote verschillen zorgen in het maandbedrag. Begin met energie vergelijken op EasySwitch.nl en profiteer van de goedkoopste contracten op basis van jouw persoonlijke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top