skip to Main Content

Creatief met restjes…

Creatief Met Restjes…

Na een radiostilte van twee weken ben ik weer helemaal back on track. Hier in Ecuador is alles onder controle, voor mij wel althans… In dit prachtige land, wat vorig weekend werd getroffen door een behoorlijk heftige aardbeving zal de komende tijd waarschijnlijk weinig voedsel worden verspild. De kustprovincies, die behoorlijk in puin liggen, krijgen support vanuit alle hoeken van het land. De radio roept de hele dag door op om pakketten met voedsel, kleding en water te sturen naar de kustprovincies; “Als je nog iets in huis hebt wat je niet gebruikt en kan missen, geef het daar en daar af… Toon uw solidariteit voor ons prachtige Ecuador…” Solidariteit wordt er zeker getoond en hulp blijft toestromen, in de vorm van noodpakketten, vrijwilligers en donaties. Tot het punt dat wij hier in het hoogland geen water meer kunnen kopen in de supermarkt, omdat alles is weggezonden…

Goed, dat was dan kort maar krachtig de verschuldigde update over de situatie hier… Conclusie is in ieder geval dat het mij goed gaat en dat ik, nu ik van de ergste schrik ben bekomen, weer druk op zoek ben gegaan naar relevante info over voedselverspilling om met jullie te delen. Een editie met praktische tips deze keer. Tijdens een speurtocht op Youtube kwam ik op het kanaal van hoezo50kilo, een campagne van het Voedingscentrum. Met dit initiatief proberen ze mensen bewust te maken hoe je op jaarbasis makkelijk 150 euro kan besparen; het bedrag wat de gemiddelde Nederlander jaarlijks weggooit, samen met de 50 kilo goed voedsel die per persoon in de prullenbak beland. Ik heb de leukste tips die ik tegenkwam voor jullie geselecteerd. Tips waar je lekker zelf creatief mee aan de slag kan. Als je er net zo enthousiast van word als ik, kan ik zeker aanraden om een kijkje te nemen op de Youtube pagina, voor heel veel slimme verspillingstrucs

[pullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”#00FFCC” class=”” size=””]Praktische tip nummer één: plant je restjes![/pullquote]

Met de lente in het land komt heel de natuur weer tot leven (hier in Ecuador wordt het nu ‘winter’, werkelijk helemaal niets van te merken…). En terwijl buiten de knoppen openbarsten, kan jij lekker in je eigen keuken een groentetuintje aanleggen. Hoe? Heel simpel! Door je etensrestjes in de grond te stoppen… Wat afval lijkt kun je in een paar dagen tot een paar weken omtoveren in een nieuwe bosui, selderij, oesterzwam, knoflook, gember en ga zo maar door… Hoe dan? Gewoon in een laagje aarde stoppen en om de twee dagen water geven. Voor je het weet schiet het omhoog! En behalve nieuw-oud eten, levert deze truc je ook een extra dosis inzicht op, in het groeiproces van wat je dagelijks op je bordje legt. Die moeite die je doet voor je eigen minituintje, die doen tientallen mensen voor iedere hap die jij in je mond stopt… Gooi dat maar eens in de prullenbak….

regrow

[pullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”#00FFCC” class=”” size=””]Praktische tip nummer twee: gebruik overrijpe groenten en fruit[/pullquote]

Warm gekregen in de lentezon? IJstijd! Verzamel alle beurse en melige appels die je kan vinden, kook ze, met wat suiker en steranijs, even afkoelen en in de diepvries. Of toch liever een milkshake van dat bodempje yoghurt en die beurse banaan…

Genoeg te verzinnen! Kortom, neem een kijkje op hoezo50kilo en ga aan de slag! Veel plezier;)

Lucille Kok

Lucille Kok woont in Utrecht en doet de onderzoeksmaster Sustainable Development aan de UU. Ze is altijd al bezig geweest met duurzaam leven, en deelt haar tips en tricks graag met andere mensen. Daarom schrijft ze wekelijks een column over hoe voedselverspilling tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top