skip to Main Content

Cleantech Center en Cleantech Community, iets voor jou?

Cleantech Center En Cleantech Community, Iets Voor Jou?

Het Cleantech Center is hét duurzame innovatiecentrum van Oost-Nederland. Het delen van kennis staat centraal: studenten, ondernemers en de overheid maken gebruik van elkaars know-how om antwoorden te zoeken op de uitdagingen van de toekomst.

cleantechHet Cleantech Center houdt zich bezig met technologische vraagstukken van bedrijven en overheden op het gebied van:

  • Energie efficiency.
  • Opwekking en toepassing van en omgang met duurzame niet-fossiele energie.
  • Duurzaam gebruik van grond- en afvalstoffen en (bouw)materialen.
  • Klimaatbestendige gebouwde omgeving.
  • Duurzame mobiliteitsvormen.

Cleantech betekent het toepassen van technieken die bijdragen aan een schone en duurzame wereld. Dit kan bijvoorbeeld door energiezuinige producten te maken maar ook door producten op een duurzame manier te produceren. Als veel bedrijven op deze manier werken, kan dit een grote positieve invloed hebben. Met het Cleantech Center werken we aan BATTLES en challenges. Dit zijn duurzaamheidsvraagstukken van bedrijven waar studenten van verschillende opleidingen in teams aan werken. Hierdoor leren studenten en bedrijven elkaar beter kennen en wordt er samen gewerkt aan een betere toekomst.

De BATTLES lopen erg uit een; van onderzoeken hoeveel CO2 uitgestoten wordt bij de productie van spectrometers, tot het ontwerpen van drijvende landbouw tot afvalmateriaal hergebruiken.

Hugo Pol (18), Rico Schiphorst (18), Haci Akpunar (18) en Bertus Langerak (18) van het Aventus in Apeldoorn doen de opleiding Middenkader Engineering en hebben meegedaan aan de Cleantech BATTLE. Bij de Cleantech BATTLE 2016 konden de studenten kiezen uit tien probleemstellingen van tien verschillende ondernemers. Hugo, Rico, Haci en Bertus hebben gekozen voor Erik Haverkort. Samen vormden zij team ‘drijvende teelt’. Erik heeft zijn eigen bedrijf, Bereik, en is ook fractievoorzitter van de VVD van de gemeente Lochem.

De probleemstelling van Erik was als volgt: er komt steeds meer overtollig water (denk bijv. aan overstromingen, veel regenwater) en er is steeds minder wateropslag. Het land dat dan onder water ligt kun je dan niet meer gebruiken om groenten op te verbouwen. Probeer hier een oplossing voor te realiseren.

Team ‘drijvende teelt’ heeft als oplossing de Green Fish bedacht. Door middel van een drijvende bak kun je landbouwgrond (waar je normaal op zou kunnen kweken) laten dienen als wateropslag en je kan tegelijkertijd ook elke week een kweek uit de bak halen.

VOSS1201-620x300

De reactie van het team na afloop van de BATTLE’s was zeer positief: ”Voor ons heeft het Cleantech Center hier ook een grote rol in gespeeld, niet alleen voor het organiseren maar ook omdat we daar altijd terecht konden als we met Erik moesten vergaderen of als er iets niet duidelijk was. Wij zijn dus ook het Cleantech Center zeer dankbaar. Doordat wij in dit project veel van onze technieken, die wij in de afgelopen drie jaar hebben geleerd, konden toepassen, sluit het ook goed aan op de opleiding. Het enige verschil nu was dat we alles zelf moesten ondernemen, opzoeken en uitrekenen aangezien het product nog niet eerder is uitgevonden. Het was een erg leuke ervaring om aan de Cleantech BATTLE mee te doen, maar naast het vele zelfstandig en hard werken is het fijn om te weten dat wij waarschijnlijk met ons idee de aarde weer een beetje groener maken.”

Ben jij enthousiast geworden over het Cleantech Center? Als student kan je geheel kosteloos lid worden van de community. Je krijgt daardoor toegang tot alle battles, challenges en events. Ook houden we je op de hoogte van al het cleantech nieuws. Zo kun je je goed voorbereiden op cleantech werk in de toekomst.

Wil jij meer informatie over het Cleantech Center? Neem dan contact op met community@cleantechcenter.nl of kijk op www.cleantechcenter.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top