Drie originele smoothies
Overal duiken ze op: de boekjes over gezond eten en drinken. Dat lijkt heel handig, maar door die veelvoud is het niet gek als je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarbij komt nog dat jouw doel misschien niet hetzelfde is als die van de makers van de boekjes. Waar de een zich fitter wil voelen, wil de ander afvallen of gewoon lekkerder koken. Hoe vind je dan het boekje dat bij jouw wensen past? Mijn oplossing was gewoon zelf te gaan experimenteren. Zo deed een boterham in de ochtend niets voor me en vind ik fruit heerlijk, dus was het antwoord simpel! Hierbij drie receptjes van de smoothies die je niet zo snel voorbij ziet komen, maar wel hartstikke lekker zijn. Makkelijk te maken naar eigen smaak en als je wil helemaal vegan.
Appel-rode bieten smoothie
Dit heb je nodig (4 flinke glazen):
- 3 – 5 rode bieten
- 1 -2 appels
- 1 banaan
- Honing, maar voor fully vegan kan je dit weglaten of vervangen door bv. meer zoet fruit of sojamelk
- 2 – 4 glazen sojamelk/kokosmelk
- En natuurlijk: een blender
Stappen:
- Kook de rode bieten. Dit kan wel 45 minuten duren. Check zoals bij aardappelen of je erin kan prikken, dan zijn ze gaar. Laat ze afkoelen, stop ze dan in de koelkast en maak de volgende dagje smoothies. Bewaar ze niet langer dan een paar dagen, anders gaan ze schimmelen.
- Doe de kokos/sojamelk onderin de blender met daarop de rode bieten. De blender hoeft nog niet aan.
- Snij de appels in kleine stukjes. De schil hoef je er niet af te halen, biologische appels zijn dan de meest gezonde optie. Gooi ze in de blender.
- Snij de banaan in plakjes en doe ze in de blender.
- Voeg honing of suikerwater naar smaak toe
Blenden maar! Als je merkt dat de blender moeite heeft met draaien, stop ‘m dan even en duw met een lepel de stukken fruit naar beneden. Melk/water toevoegen helpt ook als de massa te dik is. Hoe dik moet het worden? Doe wat jij lekker vindt. Dus proef zelf tussendoor hoe dik en zoet je het wil hebben.
Banaan-lychee smoothie
Lychees zijn heerlijke zoete vruchten. Je kan ze los kopen, maar ook uit blik bij een supermarkt of toko.
Dit heb je nodig (4 flinke glazen):
- 1 blik lychees
- 1 – 2 bananen
- 1 – 4 appels
- 2 – 4 glazen sojamelk/kokosmelk
Stappen:
- Schenk de kokos/sojamelk onderin de blender.
- Snij de appels, bananen in kleine stukjes en gooi ze erbij.
- Het kan makkelijker zijn dit eerst te blenden voordat je de lychees toevoegt, zodat de harde appelstukken goed geblend worden.
- Voeg dan de lychees toe. Als de massa te dik is en/of je geen honing wil toevoegen, schenk dan wat van het lycheevocht mee.
Het eindresultaat is een gladde, lichtkleurige massa die er niet alleen interessant uit ziet maar ook een eigen smaak heeft. Moet je natuurlijk wel van lychees houden!
Appel-wortel smoothie
Koningsdag is nog niet zo lang geleden: deze appel-wortel smoothie heeft een prachtige kleur en is hartstikke gezond. Zo heb je ook (een deel van) je groenten al binnen voor de dag, wat goeie energie geeft.
Dit heb je nodig (4 flinke glazen):
- 5 – 10 wortels naar keuze
- 1 – 4 appels
- Honing of andere zoetigheid
- 2 – 4 glazen sojamelk/kokosmelk
Stappen:
- Kook de wortels tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen of leg ze in koud water voordat je ze in de blender doet.
- Doe de kokos/sojamelk onderin de blender met de wortels. De blender hoeft nog niet aan.
- Snij de appels in kleine stukjes en voeg als laatste naar smaak de zoetigheid toe.
Voor alle smoothies geldt: proef tussendoor en bepaal zo wat je nog mist. Leuke toevoegingen zijn bijvoorbeeld gember, kaneel, citroen en munt. Ook zaden en granen kunnen jouw smoothie net dat extra beetje geven. Wie weet maak jij straks iedere week jouw favoriet! Veel plezier!