skip to Main Content

Klimaatverandering op je bordje

Klimaatverandering Op Je Bordje

Weleens van de documentaire Cowspiracy (2014) gehoord, waarin de bio-industrie hoger op de lijst met daders voor broeikasgassen wordt gezet dan uitlaatgassen? Minder bekend is wellicht dat al in 2007 onze eigen Partij voor de Dieren een documentaire uitbracht die ditzelfde deed: Meat The Truth. Ik keek hem en las al een deel van het gelijknamige boek. Hier vertel ik jullie wat ik ervan vind.

Meat The Truth komt voort uit een onderzoek van het onderzoeksbureau van de Partij voor de Dieren, de Nicolaas G. Pierson Foundation. Politieke partijen in Nederland hebben wettelijk verplicht een wetenschappelijk onderzoeksbureau, zo las ik laatst. De Allen Pierson Foundation doet onderzoek naar dierenwelzijn, dierenrechten, duurzaamheid en natuur. Pas uitgekomen is de tweede documentaire van de Nicolaas G. Pierson Foundation: Sea The Truth. Blijf Duurzamestudent.nl volgen, dan lees je binnenkort meer over deze tweede docu.

Meat The Truth beargumenteert aan de hand van een rapport van de Food and Agriculture Organization (FAO) dat de consumptie van vlees en dierlijke producten de grootste bijdrager is aan de uitstoot van broeikasgassen. Dit zit hem in een paar dingen: allereerst vindt er veel ontbossing plaats ten behoeve van het houden van vee of het verbouwen van veevoer. Er is wel tien keer meer land nodig voor vlees dan voor het verbouwen van plantaardig voedsel! Door ontbossing wordt er aanzienlijk minder CO2 uit de lucht opgenomen. Kritiek wordt ook geleverd op het verbouwen van gewassen als veevoedsel: als we al het plantaardige voedsel aan mensen zouden geven, zou er op aarde waarschijnlijk geen honger meer bestaan. Daarnaast is de voornaamste factor de vrijkomende methaangassen door wat het varken, de koe of de kip via zijn eigen ‘uitlaat’ naar buiten laat ontsnappen.

Het lijkt erop dat de film An Inconvenient Truth imiteert, de baanbrekende documentaire van toentertijd Amerikaanse presidentskandidaat Al Gore, die liet zien dat klimaatverandering al ver op weg is met de mens als grootste dader, voornamelijk door uitlaatgassen. Zelfs het stijgende plateautje, waarmee Gore liet zien wat de emissies in 2050 zouden zijn en benadrukte dat deze dus buitensporig hoog waren, wordt Marianne Thieme de lucht in getild om de toename van de vleesconsumptie in 2050 aan te tonen.

Kritiek ligt klaar voor Gore, want waarom liet hij de belangrijkste bijdrager aan klimaatverandering weg? Een van de geïnterviewden vraagt zich af of Gore niet tegen de macht van de bio-industrie op durfde te boksen (en daarnaast toch liever genoot van zijn eigen veeboerderij). De macht van de bio-industrie wordt ook in Cowspiracy genoemd: activisten worden vermoord in de Amazone en sponsoren voor de documentaire trekken zich terug omdat het onderwerp te controversieel is. Is dat waarom acht jaar na de uitkomst van Meat The Truth en het rapport van de WFO, de focus ook tijdens de klimaattop in Parijs nog altijd ligt op het terugdringen van uitlaatgassen en de vee-industrie er vrijwel buiten gelaten wordt?

Ik ben anderhalf jaar vegetariër en ben hier blijer mee dan ooit. Vlees eten is ook zó 2007.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top