skip to Main Content

Regisseur, Oscarwinnaar…, Klimaatactivist?

Er lijkt wel een trend gaande te zijn onder beroemdheden om bewust te kiezen. Waar biologisch eten voorheen al een must was in Hollywood, spreken de sterren zich nu stuk voor stuk uit over duurzaamheid. Een enorm verschil met de trend van een tiental jaren geleden, toen het vooral hip was als rapper of Hollywood acteur om je bling bling en je crib te showen. Maar zijn deze sterren echt zo duurzaam, of is dit een goed voorbeeld van een media trend? Als tweede in deze reeks: Leonardo DiCaprio.

people's climate march

Photograph: Edward Leavy Jr/Demotix/Corbis

Na zes nominaties, ijzersterke films en wisselende rollen, mocht Leo eindelijk zijn felbegeerde Oscar in ontvangst nemen. Maar die ontvangst deed hij op een andere manier dan standaard voor een filmster. Door een link te maken met de filmopnames van the Revenant, waarvoor mede door klimaatverandering met moeite sneeuw is gevonden, spoorde Leo het grote publiek aan zich in te zetten voor het klimaat: “Climate change is real, it is happening right now, it is the most urgent threat facing our entire species, and we need to work together and stop procrastinating… let us not take this planet for granted, I do not take tonight for granted”. Met deze uitspraak deed DiCaprio een indrukwekkende zet op weg naar de mainstreaming van klimaat in ons dagelijks leven. Als Hollywood sterren zoals hij – hip, knap en aanbeden door velen – het klimaat aanstippen als prioriteit, betekent dat een stap vooruit richting de duurzame transitie. Maar hoe is deze passie van Leonardo DiCaprio tot stand gekomen? En wat doet hij in zijn dagelijks leven voor onze planeet?

Volgens the Guardian ontstond Leonardo’s interesse in klimaatverandering in 1998, toen hij een ontmoeting had met Al Gore, oud vicepresident van de Verenigde Staten, maar ook de man achter de film An Inconvenient Truth, waarmee Al op een indrukwekkende manier het klimaatprobleem aan een groter publiek wist te brengen. In hetzelfde jaar richtte Leonardo zijn stichting op: the Leonardo DiCaprio Foundation, met als doel om de laatste wilde gebieden van de wereld te beschermen: “LDF believes that we can create a world where both nature and humanity coexist in harmony”.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”#00FFCC” class=”” size=”16″]”Climate change is real, it is happening right now, it is the most urgent threat facing our entire species, and we need to work together and stop procrastinating”[/perfectpullquote]

DiCaprio’s interesse en geboeidheid in klimaatproblematiek bleef toenemen gedurende de jaren. Leo heeft bijvoorbeeld documentaires over klimaat gemaakt,  waaronder 11th hour, en hij heeft onlangs zelfs toegezegd om een jaarlijkse ecologische documentaire voor Netflix te produceren. Ook geeft de acteur met zijn stichting aanzienlijke bijdrages aan natuurbehoudprojecten; al meer dan 30 miljoen is uitgegeven sinds 2010. Hiernaast heeft Leo in 2005 een eilandje – genaamd Blackadore Caye – gekocht voor de kust van Belize om de natuur te herstellen en daarmee een duurzaamheidvoorbeeld te vormen; het eiland wordt ontwikkeld tot eco-resort en zal zodoende draaien op groene energie, innovatieve afvalverwerkingsystemen, en elektrische auto’s. Ten slotte hoort het toespreken van hoge politieke figuren, bijvoorbeeld tijdens de CoP21, tot het activiteitenlijstje van Leonardo, inclusief een klein onderonsje met Ban Ki Moon. Leo is dan ook niet voor niets gedoopt tot “United Nations Messenger of Peace for Climate Change”.

blackadore-caye-concept.jpg.838x0_q80

Photo: Environmental Impact Assessment, Blackadore Caye

Best wel indrukwekkend dus, die Leo. Wie had dat ooit gedacht, van die verliefde jongen in de Titanic? Maar volgt de acteur in het dagelijks leven ook de duurzame ethos die hij zelf promoot? Wel degelijk. Zo is Leo vegetariër en rijdt hij rond in een Tesla. Hij heeft een energiezuinig huis, zonnepanelen, en zegt voor zover mogelijk commerciële vluchten te nemen in plaats van energieslurpende privé vliegtuigen. Bovendien is Leo regelmatig te spotten bij klimaatactivistische bijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld de People’s Climate March.

Leo doet behoorlijk zijn best, zullen we maar zeggen. Maar toch voeg ik als conclusie nog een nuchtere side note toe aan dit verhaal: we moeten wel beseffen dat het promoten van zijn groene kant niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor Leo’s eigen imago. Inmiddels vergeten we bijna dat de filmster, ook al is hij nu toch dik in de veertig, nog steeds om de haverklap wisselt van 20-jarig topmodel om mee rond te paraderen. Maar in zijn verdediging, welk twintigjarig meisje valt dan ook niet op zo’n topacteur mét een groen hart?

Helena de Boer

Helena de Boer is master studente in de Sociale Psychologie met een focus op duurzaam gedrag. In haar stukjes voor DuurzameStudent probeert ze door een luchtige toon te gebruiken duurzaamheid toegankelijk te maken voor iedereen, en tegelijkertijd mensen aan het denken te zetten. Voor haar huidige studie heeft Helena een master Environment, Politics & Globalisation en meerdere stages op het gebied van duurzaamheid afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top