Wat eet je dan op brood?
Geen kaas, geen eiersalade, geen Philadelphia… wat eet je dan op brood als je (meer) veganistisch wilt eten? Die vraag krijg ik best vaak. Logisch ook, want hoe lekker een uitgebreide salade als lunch ook is, soms wil je gewoon boterhammen meenemen en gaan! Daarom geef ik een aantal van mijn favoriete combi’s voor op brood. Recepten kun je het niet noemen, maar een lijstje met dingen die ik lekker vind en vaak op een boterham doe. En…goede aanvullingen zijn altijd welkom!
1. Rode pesto, plakjes gekruide tofu en basilicum. Gekruide tofu, bijvoorbeeld met Italiaanse kruiden, koop je onder meer bij een wat grotere Albert Heijn. Gewoon in een blok waar je zelf plakjes van kunt snijden, die je zo rauw kunt eten. Smaakt dus goed op een boterham met pesto, maar de rest kun je in blokjes in een salade doen, in plaats van feta.
2. Avocado met houmous, sambal en olijf. Dun laagje sambal en een goed rijpe avocado, waar je wat plakjes olijf in kunt drukken…perfect! Dit kan trouwens ook heel goed als tosti, zonder de olijven 🙂
3. Baba Anousch met komkommer en versgemalen zwarte peper. Deze auberginedip is weer eens wat anders dan houmous. Ook lekker op een pizza of pasta!
4. Pompoenspread met tomaat of reepjes (gegrilde) paprika. Wederom bij de Albert Heijn vind je sinds kort ‘groentespreads’. Pompoen-, bieten-, doperwten- of wortelspread. Beetje vreemd maar eigenlijk best lekker. Vooral de pompoenvariant vond ik goed met tomaat of paprika.
5. Avocado met mosterd en ‘pittige kiemgroente’. Van de Albert Heijn maar vast ook bij andere supermarkten naast sla in zakjes te vinden. Ziet eruit als mini-taugé en blijft goed tussen je brood ‘plakken’ als je het meeneemt.
Ook hebben de meeste supermarkten potjes met veganistische paté, bijvoorbeeld in het schap met Zonnatura-dingen. En zijn er bij een aantal supermarkten veganistische boterhamworst of kipfilet te koop. Probeer vooral eens als je vlees mist!
Hoi Willemijn! Ze hebben bij de natuurvoedingswinkel ook andere lekkere dingen voor op brood hoor. Zoals tartex ( mijn favoriet is hongaarse wijze) met augurk of andere pate achtige producten. Aanrader!