skip to Main Content

Anti-stokbroodverspilling: Spaanse wentelteefjes (Torrijas de Santa Eulalia)

stokbrood

In juli en augustus is het volop barbecue-seizoen. En wat blijft er vaak over? Stokbrood. Stokbrood is naar mijn ervaring altijd lastig om de volgende dag op te maken, aangezien het binnen een dag al oud en hard is. Maar met dit recept hoef je het niet meer weg te gooien en heb je gelijk een lekker ontbijtje in één!

Ingrediënten:

  • Oud stokbrood (maakt niet uit hoe oud, zolang er maar geen schimmel op zit 😉
  • Ei (1 à 2 eieren per half stokbrood)
  • Melk (hoeveelheid hangt af van hoe hard het brood is)
  • Suiker of honing, naar smaak
  • Kaneel, naar smaak
  • Zonnebloemolie
  • 1 el cognac of brandy, naar smaak

Snijd het oude stokbrood in sneetjes van ongeveer 2 cm dik en leg ze in een schaal. Giet er melk (gemengd met een lepeltje likeur) overheen en wacht totdat alle melk door het brood is opgenomen. Voelt het brood nog wat hard? Voeg nog wat melk toe, en wacht opnieuw tot het volledig is opgenomen.

Klop het ei los in een diep bord en verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Wentel een stokbroodsneetje door het ei, zodat alle kanten bedekt zijn, en leg deze in de pan. Herhaal tot alle stokbroodsneetjes bedekt zijn. Bak ze aan beide kanten goudbruin.

Voor de traditionele Torrijas de Santa Eulalia meng je suiker en kaneel in een diep bord, en wentel je de gebakken stokbroodsneetjes door de suiker. Mocht je niet zo’n zoetekauw zijn of wat gezonder willen ontbijten, dan is wat kaneel over de stokbroodsneetjes bestuiven en een lepeltje honing erbij ook aan te raden.

In Spanje is dit een zondag special in de winter, maar wat mij betreft is het ook een prima idee voor een zomerontbijtje in Nederland!

Natalie van Dis

Natalie doet de master Environmental Biology, met een specialisatie in Behavioural Ecology, aan de Utrecht Universiteit. Ze heeft altijd al een grote passie gehad voor de natuur, en wil zich in de toekomst dan ook richten op natuurbescherming in al zijn veelvoud. Eén manier is mensen inlichten over de milieuproblemen die we hebben en wat zij daar als individu aan kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top